Keramische vingerfrezen voor nikkellegeringen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Keramische vingerfrezen voor nikkellegeringen

Zijaanzicht van de CoroMill 316 keramische vingerfrees (foto: Sandvik Coromant).

Componenten vervaardigd uit legeringen op nikkelbasis komen in de lucht- en ruimtevaart steeds meer voor. Voor geoptimaliseerde prestaties in deze legeringen introduceert Sandvik Coromant twee series keramische vingerfrezen.

De nieuwste hardgesoldeerde keramische vingerfrezen CoroMill 316 en CoroMill Plura bieden een productievere methode voor het voorbewerken in ISO S materialen dan standaard hardmetaal frezen.

Ander snijproces

Het keramische basismateriaal maakt een ander snijproces mogelijk dan dat van de traditionele volhardmetalen gereedschappen, stelt Sandvik Coromant.

De CC6060-soort is speciaal ontwikkeld voor de bewerking van nikkellegeringen. Dit wordt ondersteund door de negatieve geometrie met een taaie snijkant.

“De geometrie met zes spaangroeven biedt uiterst productieve zijfreesbewerkingen, terwijl de geometrie met vier spaangroeven het vlakfrezen verbetert in zowel de CoroMill 316- als de CoroMill Plura-versies.”

Twee mogelijke opties

De keuze tussen de twee hangt af van de bewerkingscondities en de toepassing. Bij moeilijk bereikbare toepassingen of voor extra flexibiliteit bij het verwisselbare kopsysteem, is de CoroMill 316 het meest geschikt. Als vooral optimale stabiliteit gewenst wordt is de CoroMill Plura de betere optie.

Keramische gereedschappen behouden hun hardheid bij de hoge temperaturen die gepaard gaan met het frezen van hittebestendige superlegeringen (HRSA’s). Hierdoor kan 20 tot 30 keer de snelheid worden gerealiseerd vergeleken met volhardmetalen gereedschappen. Daarmee kan de productiviteit aanzienlijk worden verhoogd. Sandvik Coromant adviseert een stabiele configuratie, zonder toepassing van koelmiddel, omdat dat bij dergelijke hoge temperaturen gewoon zou verbranden.

Volhardmetalen ronde gereedschappen

Naast hoekfrezen en vlakfrezen, kunnen de nieuwe vingerfrezen ook worden gebruikt voor het kamerfrezen, spiraalvormige interpolatie, hellend frezen en sleuffrezen. Zowel CoroMill Plura als CoroMill 316 maken deel uit van het Sandvik Coromant Optimized Solutions programma binnen het programma van volhardmetalen ronde gereedschappen van de firma.

De nieuw geïntroduceerde serie omvat tevens een keramische radiusfrees van CoroMill 316, voor het bewerken van blisks. Deze profielfreesoplossing is geschikt voor semi-nabewerkingen.

Zie ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven