‘Kennisniveau bij bedrijven neemt niet toe’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Kennisniveau bij bedrijven neemt niet toe’

Het kennisniveau bij verspanende bedrijven houdt geen gelijke tred met de steeds complexer wordende werkstukken en geavanceerdere technologie. Dat baart de acht deelnemers van de komende Demoweek zorgen, bleek tijdens het rondetafelgesprek dat Tom van der Meer, hoofdredacteur van Metaal Magazine, met hen had.

Ook dit jaar slaan acht leveranciers aan de verspanende industrie in Veenendaal en Ede tijdens de Demoweek de handen ineen. Het is één aspect van het thema Verbinden.

Gesprekspartners van Bemet, BendertechniekCellroDMG MoriDormer Pramet, DymatoHeidenhain en Mitutoyo gingen onder meer in op de Demoweek, het thema Verbinden, het gebruik van data als volgende stap in automatisering, het gebruik van juiste gereedschappen en het gebrek aan vakmensen.

Het rondetafelgesprek in Parc Broekhuizen (Leersum). Van links af aan, met de klok mee: Ingrid Coffeng (Dymato), Theo Coffeng (Dymato), Ed Dekkers (Bendertechniek), Hans van Steenis (Dormer Pramet), Anton van Zeijst (Bemet), Jeroen Bax (Mitutoyo), journalist Franc Coenen. gespreksleider Tom van der Meer (Metaal Magazine), Bram de Koning (Cellro), Gijs Bender (Bendertechniek), Jaap Bazuin (Heidenhain), en John Kooning (DMG Mori) (foto’s: Koos Groenewold). ,

Data gebruiken

Verbinden van CNC-machines met andere productietechnologie én de rest van het bedrijf is een andere invulling van het thema. Een essentiële, want data gebruiken om processen te verbeteren, wordt de volgende stap in automatisering. En die stap heeft gevolgen die reiken tot en met het HR-beleid van de metaalonderneming.

De CNC-machines worden steeds vaker gekoppeld aan de rest van het bedrijf, om vanuit het ERP-systeem orders te kunnen voorbereiden en te plannen. Maar ook data uit de machine halen om daarmee het proces te optimaliseren, staat bij steeds meer ondernemers op de agenda staat, stellen de deelnemers aan de komende Demoweek.

Bram de Koning: “Kleine bedrijven zijn nog zoekende.”

“Enkele jaren geleden vroegen bedrijven zich af: wat moeten we met data? Nu gaat het om de vraag: hoe kunnen we data inzetten voor ons productieproces? Je ziet dat het bij de grote bedrijven echt een thema is”, zegt Bram de Koning, CEO van Cellro. “Kleinere bedrijven zijn nog zoekende, maar ook daar wordt men meer bewust van het belang.”

‘Onderdeel van de firma’

Verbinden is zeker ook een thema dat in de maakbedrijven zelf speelt, vindt Jaap Bazuin, managing director Heidenhain Nederland. Ook meetsystemen, zoals Mitutoyo deze demonstreert, krijgen steeds vaker een interface om data verderop in het proces te kunnen gebruiken.

“Met dit soort koppelingen maken we de machine een onderdeel van de firma”, vat John Kooning, directeur DMG Mori Nederland, deze stap samen. “Machines en de processen worden gemakkelijker benaderbaar. Dat is de essentie van Industrie 4.0.”

John Kooning: “Essentie van Industrie 4.0.

‘Hoogwaardiger machines’

Ingrid Coffeng, directeur Dymato: “We zien dat klanten allemaal willen automatiseren. Maar als je automatiseert, worden betrouwbare productiemiddelen een factor die telt. Er wordt méér geïnvesteerd in hoogwaardigere machines.”

Ingrid Coffeng (midden): “Er wordt meer geïnvesteerd in hoogwaardigere machines.”

Theo Coffeng, directeur Dymato (rechts op de foto), merkt dat klanten de mogelijkheden van huidige CNC-machines dikwijls onvoldoende benutten. “Veel machines kunnen het gebruik al monitoren, maar je moet dit wel gebruiken. De innovatieve bedrijven maken zich dit eigen en die gaan méér winst maken.”

‘Veel machines kunnen het gebruik al monitoren,

maar je moet dit wel gebruiken’

‘Belang juist gereedschap’

Theo Coffeng, Ed Dekkers, Hans van Steenis, Anton van Zeijst en Jeroen Bax.

Ook de juiste gereedschappen kiezen en de standtijd hiervan bewaken horen bij automatiseren. Hans van Steenis, general manager Dormer Pramet, merkt dat gereedschappen weliswaar de sluitpost van een investeringsplan blijven, maar dat bedrijven zich wel meer bewust worden van het belang om het juiste gereedschap te kiezen. “Soms is universeel beter, soms is het verstandiger een specifiek gereedschap te kiezen.”

Gijs Bender, eigenaar Bendertechniek, merkt dat steeds meer verspaners oog krijgen voor het totale proces, en ook de vraag naar onderhoud. “Acht jaar geleden was dat geen thema, nu wel. Sommigen beginnen meteen over onderhoud en uptime garanties te praten. Men is steeds meer bezig het proces te optimaliseren.”

Gijs Bender (midden) naast Bram de Koning en Jaap Bazuin (rechts op de foto): “Vraag naar onderhoud was acht jaar geleden geen thema, nu wel.”

‘Volgende stap laten zien’

Jeroen Bax, sales manager Nederland van Mitutoyo, verwacht dat de verspaning de weg gaat volgen die sectoren als de logistiek en de IT eerder volgden: leveranciers worden door hun klanten uitgedaagd om met procesverbeteringen te komen. “Als leverancier moeten wij ons verdiepen in de problematiek van onze klant, die dat ook doet bij zijn klant.”

Jeroen Bax (rechts) naast Anton van Zeijst: “Verdiepen in de problematiek van de klant.”

 “Onze functie is om de volgende stap te laten zien”, aldus Ed Dekkers, area sales manager van Bender Techniek. “Onze klanten te informeren wat kan zodat ze dit afzetten tegen waar ze nu zelf staan.”

‘Demoweek: meer dan een beurs’

De acht openen van 19 tot en met 22 maart gelijktijdig hun showrooms onder het motto Verbinden state-of-the-art verspaningstechnologie. “Tijdens de Demoweek zie je het geheel, kun je je informeren over het totale verspaningsproces”, zegt Anton van Zeijst, directeur van Bemet. “En dat is méér dan je op een beurs ziet.”

‘Wij moeten onze klanten informeren wat kan

zodat ze dit afzetten tegen waar ze nu zelf staan’

Bemet presenteert bijvoorbeeld Trivest Connect format, een platform dat de gegevensuitwisseling tussen maakbedrijven, leveranciers en klanten regelt. Onafhankelijk van welk ERP-pakket van de Trivest Group.

DMG Mori opent aan het begin van de week het vernieuwde pand officieel. Heidenhain demonstreert in het nieuwe Application Center dat eveneens de deuren opent Connected Machining, met als onderdeel State Monitoring om elk moment van de dag de machinestatus uit te kunnen lezen.

‘Demoweek bezoeken

maakt je slimmer’

Bekijk alle highlights van de 8 bedrijven tijdens de Demoweek, van 19-22 maart.
Vraag een gratis entreekaart aan

De deelnemers aan het rondetafelgesprek hebben ook een uitgesproken mening over het gebrek aan vakmensen en de gevolgen van automatisering voor medewerkers. Lees het complete rondetafelgesprek in Metaal Magazine nummer 2.
Nog geen abonnee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven