Karel Deppe en Jeroen Bender optimistisch aan vooravond Techni-Show 2006 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Karel Deppe en Jeroen Bender optimistisch aan vooravond Techni-Show 2006

De Nederlandse machine- en gereedschappenbranche kan uitkijken naar 2006. Na vier magere jaren kan er weer méér geïnvesteerd worden volgens Karel Deppe en Jeroen Bender, respectievelijk voorzitter van de Federatie Vimag en voorzitter van de tentoonstellingscommissie van deze brancheorganisatie voor machinehandelaren. “Wij zijn optimistisch omdat onze klanten alweer twee jaar geld hebben verdiend en er worden op de beurs heel mooie innovaties getoond”, aldus Karel Deppe aan de vooravond van de Techni-Show die van 14 tot en met 18 maart aanstaande in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

Ondanks de voorzichtige geluiden over de investeringsbereidheid van voorzitter Bertha Verhoeven van de Koninklijke Metaalunie, verwachten Deppe en Bender in 2006 een groei van de investeringen in machines en gereedschappen. Jeroen Bender merkt al dat de vraag aantrekt. De laatste maanden is het geen uitzondering om zomaar tien machines in een maand te verkopen, waarbij beslissingstrajecten redelijk snel verlopen. “Ondernemers in de metaal zijn altijd voorzichtig. Als 35% zegt hetzelfde te investeren als in 2005 en 35% zegt méér te doen, dan wordt het een goed jaar!”

Voor de branche komt dat herstel geen moment te laat. Dat de machinemarkt cyclisch is, weet iedereen in de branche. “Dit keer is er de verplaatsing van productiecapaciteit naar lagelonenlanden bijgekomen”, geeft Karel Deppe de reden waarom de markt nu zo lang zo zwak is geweest. Dat is nieuw, vergeleken met de vorige moeilijke perioden begin jaren ‘70, ‘80 en ‘90. “Dat heeft de neergaande beweging in de machinemarkt versterkt.”

Argumenten voor het herstel

Karel Deppe merkt al een poosje dat orderportefeuilles van klanten goed gevuld zijn. De tweede reden voor zijn optimisme is dat de metaalindustrie weer winst maakt. De derde reden voor een te verwachten groei van de investeringen komt vanuit de machine-industrie zelf. “De honger naar orders heeft de machinefabrikanten vindingrijk gemaakt. Er zijn de laatste maanden veel en mooie innovaties ontwikkeld.” Die zijn tijdens de Techni-Show te zien: innovaties die de metaalindustrie efficiënter laten werken, goedkoper laten produceren en kwalitatief hoogwaardigere producten voortbrengen. En om mee te kunnen in de internationale concurrentie, moeten bedrijven wel investeren in nieuwe technologie. Omdat je met de nieuwe generatie machines meer productiviteit in huis haalt, denkt Deppe dat het aantal verkochte machines in de toekomst lager zal blijven. Maar ze zullen wel geavanceerder zijn. “Voor onze sector worden daarom service en onderhoud belangrijker.”

Halsstarrige houding banken en belastingdienst

Een doorn in het oog van Deppe en Bender is de halsstarrige opstelling van de Nederlandse banken. Kredieten voor investeringen worden mondjesmaat toegekend. En starters kunnen het helemaal vergeten. Leasing is voor hen uit den boze, tenzij de machineleverancier dit zelf aanbiedt. Jeroen Bender: “De Nederlandse overheid moet eindelijk eens afstappen van het ellendige bodembeslag.” Het bodembeslag is het recht dat de fiscus heeft om bij betalingsachterstand een deurwaarder beslag te laten leggen op de hele inventaris van een bedrijf, inclusief de machines. Zelfs op geleasde machines, die strikt juridisch eigendom zijn van het leasebedrijf.

Jeroen Bender: “Wij kennen de kennis van de vakman, scannen zijn klanten en leasen dan de machines als we dat goed vinden. Gaat het toch mis, dan staat de belastingdienst vooraan om zijn zakken te vullen, daarna komt de bank en als leverancier blijf je met lege handen achter. Dat maakt het voor ons moeilijk om starters te helpen.”

De oplossing voor het financieringsprobleem zit volgens Karel Deppe voor een deel in de BBMKB regeling. Deze regelt dat de overheid bij een investeringskrediet garant staat voor 85% van het geleende bedrag aan een MKB-ondernemer. Een regeling die je kunt vergelijken met de nationale hypotheekgarantie voor consumenten. “De beslissing hierover ligt bij de banken. Daar circuleert al vier jaar een bestuursstuk waarin staat dat men de metaal op lange termijn niet ziet zitten. Daarom gebruikt men de regeling weinig.” Karel Deppe wil de uitvoering van de regeling bij de branche leggen. Hij verwacht dat zo’n stap de investeringen een stimulans kunnen geven. “Het kost niks. Die metaalondernemer zorgt wel dat hij de lening kan afbetalen.”
 
Techni-Show blijft

Voor Karel Deppe wordt de komende Techni-Show de laatste in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Federatie Vimag. “Het wordt weer vijf dagen feest”, kondigt hij aan. Dat de beurs een succes wordt, staat voor hem en Jeroen Bender buiten kijf. Nog nooit eerder was de beurs al vier maanden voor dato zo goed als uitverkocht. Er zijn op moment van schrijven nog vijf stands beschikbaar. “De sector heeft behoefte aan zo’n landelijk evenement.”

Het samengaan met de ESEF in 2004 heeft bijgedragen aan de uitbouw van het succes, hoewel Jeroen Bender hoopt dat de ESEF-exposanten in maart iets meer tijd hebben om te netwerken met de exposanten op de Techni-Show. Dat kwam er door de drukte op de eigen beurs toen niet van. Hij is als voorzitter van de tentoonstellingscommissie van de nieuwe Federatie Vimag blij met de koppeling van beide beurzen. “We gaan na de beurs zelf kijken of we nog andere beurzen erbij kunnen halen”, kondigt Jeroen Bender aan. “Misschien komt er in 2008 nog iets bij, bijvoorbeeld delen van De Industriële Week. Met de ESEF hebben we al een leuke combinatie, het kan echter nog beter. Het belangrijkste is de mening van de bezoeker.” Daar doen de exposanten op beide beurzen het immers voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven