Kantbank vervangen of reviseren en digitaliseren? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Kantbank vervangen of reviseren en digitaliseren?

Rob van Tilburg van Ewac Medical blij met de door Holtech uitgevoerde revisie van zijn Safan kantbank (foto's: Jac Hanssen)

Er komt een moment voor plaatbewerkingsbedrijven waarop je een keuze moet maken: de oude kantbank vervangen, of laten reviseren en uitrusten met een nieuwe digitale besturing. Vaak is het mechanische gedeelte en de hydrauliek nog in prima staat, maar de besturing is aan vervanging toe. Twee bedrijven zaten met die vraag: Ewac Medical uit Broek op Langendijk, bouwer van systemen voor hydrotherapie, en De Rooij las- en constructie in Moerkapelle. Beide bedrijven kozen toch om de kantbanken te laten reviseren door Holtech uit Zeist.

“Voor een nieuwe kantbank van 3 m ben je al gauw meer dan honderdduizend euro kwijt; voor reviseren daarentegen slechts een fractie hiervan”, aldus Rob van Tilburg, bedrijfschef van Ewac Medical. “In ons geval ging het om een analoog (ARA besturing) aangestuurde Safan kantbank van 3 m, welke defect was geraakt tijdens het onderhoud door de leverancier. Helaas kon deze de machine niet meer repareren, zodat wij de hulp inriepen van Evert van Holland van de firma Holtech in Zeist. Zij hebben de kantbank volledig gestript en tot volle tevredenheid omgebouwd naar een moderne digitaal aangestuurde machine. Bovendien werd de kantbank daarbij voorzien van een DSP camera beveiliging.”

Volledige revisie

Ook Johan de Rooij, eigenaar-directeur van las- en constructiebedrijf De Rooij in Moerkapelle besloot om zijn oude Beyeler van 3 m werkbreedte door Holtech te laten reviseren. “Bij ons was ook het verschil in het kostenplaatje tussen een nieuwe kantbank en een revisie van doorslaggevende betekenis. Omdat het mechanisch gedeelte nog in prima staat was, met uitzondering van enkele hydraulische onderdelen, hebben we Holtech de opdracht gegeven om de kantbank geheel te reviseren. Hierbij is alles vernieuwd: de motoren voor de X- en R- as, de servo ventielen zijn vervangen door proportionele techniek, de complete bekabeling en de besturing. Alles is gedigitaliseerd en de kantbank is tevens voorzien van het nieuwe DSP beveiligingssysteem. Eigenlijk hebben we technisch gezien daardoor een nieuwe kantbank gekregen, waarmee we weer jaren vooruit kunnen. Daarbij moet ik kwijt dat we bijzonder tevreden zijn over de goede service van Holtech”, aldus Johan de Rooij.

Johan de Rooij over zijn door Holtech gereviseerde Beyeler kantbank: “Technisch gezien heb je een nieuwe kantbank”
Johan de Rooij over zijn door Holtech gereviseerde Beyeler kantbank: “Technisch gezien heb je een nieuwe kantbank”

Holtech

Niet alleen kan de hele machine gereviseerd worden inclusief de hydrauliek, de aandrijving en de elektrische besturing, alsmede de machinebeveiliging, maar ook kunnen componenten die niet meer door de oorspronkelijke leverancier te leveren zijn door alternatieven worden vervangen. Daarnaast heeft Holtech besturingsystemen voor guillotinescharen en separate aanslagsystemen zoals voor zaagmachines. Evert van Holland: “Holtech levert altijd het ‘all-in concept’, dus inclusief de noodzakelijke en verplichte machineveiligheid conform de geldende normen. Sinds eind 2014 zijn wij importeur van de bekende DSP-beveiligingen voor kantbanken. Deze camera bewaakt de zone rond de matrijs tegen knelgevaar. Wij hebben al diverse kantbanken met dit systeem mogen beveiligen”.

DSP beveiliging op de Safan kantbank bij Ewac Medical
DSP beveiliging op de Safan kantbank bij Ewac Medical

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven