Ga naar hoofdinhoud

Kansen voor laser in e-mobility

De eerste multibeam scannermodule, gebouwd door Fraunhofer ILT

Laser kan profiteren van de groei van e-mobility. Er liggen bijvoorbeeld kansen voor laserlassen en microstructureren. Maar om de vraag vanuit de automobielindustrie aan te kunnen, is er voor lasertechnologie nog wel veel ontwikkelwerk nodig. Dat meldt MTL Metaal Magazine in het nieuwste nummer, dat als thema Lasertechnieken heeft.

“Vroeger was de laser een oplossing die een probleem zocht; tegenwoordig is de laser een belangrijk onderdeel in een bijna oneindig aantal waardeketens.”

Daarmee vatte professor Constantin Häfner, de hoogste baas bij Fraunhofer ILT, de huidige sleutelrol van lasertechnologie samen. Dit gebeurde tijdens de 4e editie van het Lasersymposium Elektromobilität (LSE’22) bij het Fraunhofer ILT in Aken.

Lasertechnologie speelt niet alleen in de productie van de accu’s een rol, maar ook in de recycling ervan, in de productie van elektromotoren, in het optimaliseren van de opslagcellen, in de assemblageprocessen van kritische componenten voor de elektrische auto’s en bussen.

Terug naar tekentafel

Soms moeten wetenschappers terug naar de tekentafel en nieuwe lasertechnologie ontwikkelen; een andere keer is het vooral een kwestie van het  optimaliseren en vervolmaken bestaande processen. Als voorbeeld van dit laatste gaat MTL Metaal Magazine in op het lekdicht lassen van aluminium.

Andere ontwikkelingen die beschreven worden in het artikel zijn koper laserlassen, autonoom lassen en het boren en aanbrengen van speciale structuren op materiaal voor accuverbindingen.

Multibeam scannermodule

Verder hebben de wetenschappers in Aken recent een nieuw systeem gebouwd op basis van een multibeam scannermodule (foto). Hierbij wordt één laserstraal van 100 W in 24 deelstralen verdeeld en via 4 scanners naar het werkstuk geleid. Het artikel belicht wat de voordelen daarvan zijn.

Lees het hele verhaal en andere artikelen over lasertechnologieën in het aprilnummer van MTL Metaal Magazine (premium).

Krijg toegang tot alle premium content: Activeer uw account
Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven