Kabinet verlengt coronasteun • Metaal Magazine
Nieuws

Kabinet verlengt coronasteun

1

Het kabinet verlengt de diverse al lopende steunmaatregelen vanaf 1 oktober. Wel worden de voorwaarden aangepast, zodat de steun meer gericht is op de langere termijn. Het kabinet neemt bovendien nieuwe maatregelen om bedrijven te stimuleren om meer te investeren in economische groei. FME en Koninklijke Metaalunie zijn blij met de plannen.

NOW

De regeling NOW wordt met 9 maanden (3 keer 3 maanden) verlengd, , tot en met 30 juni 2021. In die periode wordt de NOW geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers en werkenden de tijd hebben om zich aan te passen.
Alle voorwaarden & aanpassingen NOW.

Tozo

De Tozo-regeling (inkomensondersteuning zelfstandigen) wordt eveneens negen maanden verlengd en kent een toets op beschikbare geldmiddelen. Gemeenten bieden vanaf 1 januari 2021 extra dienstverlening aan zelfstandig ondernemers, zoals bij- of omscholing en heroriëntatie.
Alle voorwaarden & aanpassingen Tozo.

TVL

De belastingvrije tegemoetkoming vaste lasten mkb wordt opnieuw ingezet en het maximale bedrag per bedrijf per 3 maanden wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met 3 keer 3 maanden verlengd en in die periode geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen.
Alle voorwaarden & aanpassingen TVL.

Borgstellingen, leningen en garantiefondsen

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.
Alle voorwaarden & aanpassingen: BMKBGO-C en KKC.

Belastingmaatregelen

Ondernemers kunnen tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Daarmee loopt het uitstel op uiterlijk 1 januari 2021 af. Ondernemers moeten echter niet alsnog in de knel komen bij het terugbetalen en krijgen 2 jaar de tijd om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul wordt verlengd tot en met 31 december 2021, zodat ondernemers met zo min mogelijk extra kosten worden geconfronteerd.
Meer informatie over belastinguitstel voor ondernemers.

Nieuwe maatregelen gericht op investeringen

Het kabinet neemt ook nieuwe maatregelen gericht op het stimuleren van investeringen en uiteindelijk economische groei. Publieke investeringen in onder meer infrastructuur ter waarde van twee miljard euro worden naar voren gehaald.

Het kabinet investeert daarnaast in een nationale scale-up faciliteit (150 miljoen euro) en reserveert 300 miljoen euro om eventueel te kunnen participeren in een beoogd privaat fonds om (middel)grote bedrijven te herkapitaliseren.

Ook stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar om het fondsvermogen van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) extra aan te vullen, zodat zij innovatieve mkb-ondernemingen via financiering kunnen versterken.

Het kabinet heeft 255 miljoen euro vrijgemaakt voor cofinanciering van EU-programma’s gericht op regionale ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en digitalisering.

11 miljard

In totaal wordt zo’n 11 miljard euro uitgegeven aan extra uitgaven en 1,5 miljard euro aan vervroegde investeringen. Via eerdere noodpakketten zijn in totaal honderdduizenden bedrijven ondersteund.

Reacties

FME vindt dat het kabinet een uitstekend steunpakket gepresenteerd heeft. “Het kabinet heeft nu ook aandacht voor de zogenoemde ‘laat-cyclische’ sectoren door de NOW met 9 maanden te verlengen en aandacht te hebben voor werknemers die via een fors bij- en omscholingsbudget van werk naar werk worden geholpen.”

Ook Koninklijke Metaalunie is blij dat het kabinet de NOW-regeling heeft  verlengd.

Meer informatie

Bekijk de diverse steun- en herstelmaatregelen en de nieuwe stimuleringsmaatregelen in de update van Dossier corona

1 reactie op “Kabinet verlengt coronasteun

  1. Pien schreef:

    Ik vind het prima dat de regering verdere coronasteun geeft aan ondernemingen. Zo krijgen ondernemingen het gevoel dat ze niet in de steek worden gelaten. Het kan best nog een tijdje duren, voordat het bedrijfsleven hersteld van corona. Prima dat je lezers op de hoogte houdt van verschillende ontwikkelingen. Ga zo door!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven