Ga naar hoofdinhoud

Kabelrupssystemen voor verticale toepassingen

De slimme constructie van de zigzagbeweging maakt – vergeleken met kabel-retractie-systemen in soortgelijke toepassingen – een geruisloze verticale beweging mogelijk. (foto: Igus)

Met de standaard zigzag-module biedt Igus een ruimtebesparende en voordelige oplossing voor verticale applicaties. De zigzag-module kan op maat worden geconfigureerd door het modulaire kabelrupssysteem en is snel leverbaar. Hiermee is de geleiding van energie en data in de theater-, verlichtings- en magazijntechniek en ook op hydraulische werkplatformen slim opgelost.

In het Royal Theatre te Londen, in de opera te Barcelona en bij vele musicals kan men niet zonder spectaculaire podiumopstellingen of een lichtinstallatie boordevol met effecten. De daarvoor benodigde podiumapparatuur en verlichtingselementen worden daarbij meestal verticaal omhoog bewogen. Voor betrouwbare toevoer van data en energie is het nodig de hiervoor benodigde kabels ook naar boven te bewegen. Hierbij zit de uitdaging aan de ene kant in een zo stil mogelijke verticale beweging, en aan de andere kant in een optisch fraaie geleiding van de talrijke kabels bij krappe installatieruimtes. Voor beide gevallen heeft Igus een oplossing ontwikkeld – de zogenaamde zigzag-module: een opvouwbare kabelrups waarmee alle kabels/slangen veilig geleid worden en welke ruimtebesparend in een gestandaardiseerde korf afgelegd worden. Wanneer het podium zich in de laagste stand bevindt, dan wordt de kabelrups in de korf afgelegd. Beweegt het podium zich naar boven, dan ontvouwt de kabelrups zich en volgt de beweging tot wel 30 meter omhoog. De verzinkte stalen korf kan eenvoudig in de podiumelementen worden geïntegreerd of op de verrijdbare verlichtingsunits worden bevestigd. Wordt de verlichtingsunit naar beneden bewogen, dan ontvouwt de kabelrups zich overeenkomstig naar beneden..

Modulariteit verlaagt kosten

De meerwaarde ligt in de modulariteit van het systeem: voorheen werden de maatwerk korven per stuk of in kleine series aangeboden. De standaard korf kan nu dankzij het modulaire systeem zonder grote inspanningen binnen tien dagen worden geconfigureerd, geproduceerd en worden geleverd.
De slimme constructie van de zigzagbeweging maakt – vergeleken met kabel-retractie-systemen in soortgelijke toepassingen – een geruisloze verticale beweging mogelijk. Daarnaast houdt het systeem bij hoge belastingen stand. Aan de kabelrups is een meenemer met dubbele trekontlasting voor de kabels bevestigd. De zigzagconstructie is met vrijwel alle kabelrupsen uit de series E2 en E4 mogelijk, waarbij de E4-serie hier voordelen biedt qua montage en bevulling, aangezien deze zich aan beide zijden laat openen. De standaardkorf is een ideaal transportmiddel voor een voorgemonteerde kabelrups. Zo kan de module als complete readychain worden geleverd en snel als Plug & Play-systeem met kabelrups, chainflex kabels en inclusief voorgemonteerde stekkers worden geïnstalleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven