Ga naar hoofdinhoud

Kaanen onderscheiden bij afscheid als voorzitter Metaalunie

Scheidend voorzitter Fried Kaanen (links) kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Rick Verschure van Zutphen.

Mark Helder is officieel de nieuwe voorzitter van Koninklijke Metaalunie. Hij heeft Fried Kaanen opgevolgd die tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Kaanen kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Rick Verschure van zijn woonplaats Zutphen. Ook werd hij door Helder benoemd tot erelid van Metaalunie.

Kaanen ontving de eerbetuigingen onder meer omdat hij veel heeft betekend voor de verenigingen Metaalunie en MKB-Nederland en voor het ondernemerschap in Nederland.

De laatste jaren heeft hij zich persoonlijk hard gemaakt voor onder meer de circulaire economie.

Als trekker van een van de vijf klimaattafels en als voorzitter van het transitieteam circulaire Maakindustrie heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd. Mede dankzij zijn inzet lukt het om ook daar, over de sectoren heen, sámen te werken, stelt Metaalunie.

Kaanen: ‘Midden in transitie circulaire economie’

De oud-voorzitter maakte, zo zei hij tijdens de bijeenkomst, “van de voorbereiding naar een circulaire economie een persoonlijk speerpunt”.

“We zullen anders moeten gaan nadenken over het gebruik van grondstoffen en producten veel langer in cirkels houden. Samen met de andere teams hebben we als Maakindustrie de agenda’s geschreven.”

Volgens hem is het afgelopen jaar duidelijk geworden dat er geen transitie aan komt, maar dat we er middenin zitten. “Het is een transitie op vele fronten. Op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit, circulariteit, en veranderde geopolitieke verhoudingen.”

“Dat gaat gepaard met spanningen. Het zal pijn doen. Maar wij als ondernemers zeggen dan: het biedt kansen.”

Helder: ‘Handschoen nu echt oppakken’

Helder voegde daar nog aan toe: “Het is ook broodnodig om slimmer, innoverend en sneller te kunnen produceren.”

“Dat verduurzaming nog urgenter is geworden, zal niemand ontgaan zijn”, vervolgde hij. Maar in zijn ogen is de tijd van dit alleen maar constateren, voorbij. “Die handschoen moeten we nu echt oppakken.”

Lees ook:

Helder volgt Kannen op als voorzitter Metaalunie (10 oktober 2022)

‘Metaalbedrijf: Wat wordt je bestaansrecht? (interview met Fried Kaanen) (13 maart 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven