Jan Smit (Hersbach): ''Machines lopen achter'' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jan Smit (Hersbach): ”Machines lopen achter”

Voor uitgekiend freeswerk komen steeds betere freesstrategieën beschikbaar (foto: Reinold Tomberg)

“De machines lopen vaak achter”, constateert Jan Smit van gereedschapleverancier Harry Hersbach Tools. De nieuwe hardmetaalsoorten en coatings zorgen voor betere snijsnelheden en langere standtijden en samen met CAM-programmeurs worden betere freesstrategieën ontwikkeld, maar qua hardware raken de bedrijven stilaan achterop.

Smit: “Swift Carb bijvoorbeeld levert al vijf jaar frezen voor trochoidaal frezen, maar negen van de tien machines kunnen dat niet aan vanwege hun langzame besturing. Een vierkant trochoidaal frezen lukt nog net, maar een contour frezen niet omdat de besturing geen 150 regels vooruit kan lezen.” Vaak hebben de machines blokgeleidingen, waarmee trochoidaal gefreesd kan worden. Maar beter is volgens hem een machine met lineaire geleidingen. Dit soort strategieën in combinatie met de juiste gereedschappen bieden eveneens de proceszekerheid die bedrijven zoeken voor in de onbemande uren.

In het komend nummer van Metaal Magazine in een driepagina-artikel meer informatie over ontwikkelingen bij verspanende gereedschappen. Dit artikel staat in de voorbeschouwing van de EMO Milano 2015. Wilt u dit artikel niet missen? Neem dan nu een abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven