Jaarlijks 1,2 miljoen euro besparen door oplossing NSK • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jaarlijks 1,2 miljoen euro besparen door oplossing NSK

De producent van staaldraad had gemiddeld zo'n 75 keer per maand te maken met stilstand van de staaldraad-trekmachine (foto: Shutterstock).

Een staaldraadproducent had te maken met herhaaldelijke storingen aan de lagers van de rollen van de staaldraad-trekmachine. Lagerfabrikant NSK werd ingeschakeld voor een onderzoek. De lagerexperts van NSK hebben het probleem geïdentificeerd en de optimale oplossing, een nieuw lager- en smeerpakket, geadviseerd. Daarmee zal de producent nu jaarlijks meer dan 1,2 miljoen euro weten te besparen. Dat meldt NSK.

De producent van staaldraad liep aan tegen forse onderhoudskosten, vooral door buitensporige stilstand (zo’n 75 keer per maand) vanwege lagerstoringen. Dit baarde het managementteam van het bedrijf ernstige zorgen.

Het bedrijf legde hoge prioriteit in het zoeken naar een urgente en robuuste oplossing. Daarvoor werd de hulp ingeroepen van NSK en zijn team lagerexperts.

Als onderdeel van een grondige lageranalyse en applicatiebeoordeling, identificeerden de technici van NSK een probleem met de smering en afdichting bij de al aanwezige lagers.

Vet op grafietbasis: ongeschikt

Uit een smeringsanalyse bleek met name dat het bestaande vet op grafietbasis was en daardoor niet geschikt is voor de betreffende toepassing. Het probleem werd verergerd door een continu draadtrekproces met hoge belastingen en zware bedrijfsomstandigheden.

Als oplossing heeft NSK een nieuw lager- en smeerpakket geadviseerd. Dit was onderdeel van een waardevoorstel en betrof een NSK afgedicht tweerijig cilinderrollager met speciaal geselecteerd lithiumvet.

“De volledig complementaire cilinderrollagers van NSK zijn voorzien van hoogwaardige contactafdichtingen die het binnendringen van verontreinigingen of water voorkomen”, aldus NSK.

Verdere kenmerken zijn gaten in de binnen- en buitenring voor hersmering in verband met onderhoudsgemak, en een zeer corrosiebestendige fosfaatcoating voor gebruik in buitenomgevingen (indien nodig).

Nieuwe combinatie van lager en vet

Cilindrische rollagers van NSK zijn voorgesmeerd met lithium vet (foto: NSK).

Voorgesmeerd met lithiumvet, zorgen de afgedichte units voor een hoge belastbaarheid ten behoeve van een groter radiaal en axiaal vermogen.

Toen deze potentiële oplossing was gevonden, werd de volgende stap het testen van de nieuwe combinatie van lager en vet via een uitgebreid testproces.

40% verbetering levensduur lagers

“Het resultaat was zeer positief en liet een verbetering van 40% zien van de levensduur van de lagers”, aldus NSK.

“Dat leidde vervolgens tot grote verbeteringen in de productiviteit en lagere onderhoudskosten.”

“De vermindering van verloren productietijd en manuren, alsmede het wegvallen van de voorheen vereiste technische ondersteuning en engineeringtijd, levert nu een aanzienlijke jaarlijkse besparing op van 1.202.455 euro”, stelt de lagerfabrikant.

De klant heeft sindsdien de lagers van alle rollen van zijn draadtrekmachines vervangen door de door NSK geadviseerde lager/vetcombinatie.

NSK Europe Ltd. is de Europese organisatie van de in Tokio gevestigde lagerfabrikant NSK, die in 1916 in Japan is opgericht. Er werken nu wereldwijd ongeveer 30.580 mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven