Jaarlijks 100 miljoen extra voor vmbo techniek • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jaarlijks 100 miljoen extra voor vmbo techniek

Het kabinet stelt jaarlijks 100 miljoen euro extra beschikbaar om het vmbo techniekonderwijs te versterken. Het vmbo moet nu met plannen komen voor de eigen regio. Koninklijke Metaalunie biedt namens het bedrijfsleven de helpende hand met CoFi-Kit Metaal.

Voor het bedrijfsleven is een voorname rol weggelegd in de plannen, stelt Metaalunie. “Om samenwerking met het bedrijfsleven kracht bij te zetten moeten scholen, om voor een deel van de 100 miljoen in aanmerking te komen, 10% co-financiering vanuit het bedrijfsleven in hun plannen opnemen. Dat kan financieel én in natura. Hiermee wordt het commitment van bedrijven concreet gemaakt.”

De organisatie vindt dit een goede zaak. “Scholen die een hechte band met het omliggende bedrijfsleven hebben, bereiken betere resultaten met hun leerlingen. Als de bijdrage vanuit het bedrijfsleven goed wordt benut gedurende de gehele subsidieperiode, kunnen scholen meer financiële middelen voor hun leerlingen krijgen.”

Ondersteuningspakket

Metaalunie heeft samen met het MKB-metaal opleidingsfonds OOM ondersteuningspakket CoFi-Kit Metaal. Met deze CoFi-Kit is het mogelijk om cofinanciering te kwantificeren op 5000 euro per school. Van deze kit kunnen vmbo-techniekscholen gebruikmaken bij hun plannen. Het is overigens geen vast format, want scholen kunnen ook hun eigen wensen aangeven. Misschien wil de ene school wel meer gastlessen en minder docentenstages.

Ook is het mogelijk dat er metaalbedrijven zijn die meer willen doen voor een bepaalde school. Dan kan de CoFi-Kit worden uitgebreid. “Dat maatwerk willen we graag met zijn allen leveren. We gaan er vanuit dat 200 vmbo-scholen hiervan gebruik kunnen maken.”

Meer financiering aanvragen

Metaalunie ziet het als een mooie impuls. “Want scholen kunnen met deze cofinanciering binnen de subsidieregeling meer financiering aanvragen om meer leerlingen goed op te leiden. In de planvorming tot 1 april 2019 gaan we dat samen met de scholen verder uitwerken.

Adriaan de Graaf, voorzitter van de Federatie vmbo Techniek, laat alvast weten enthousiast te zijn. “Over 5 jaar willen we voldoende technische leerlingen hebben. Daarin hebben we met de bedrijven een gezamenlijk belang en vinden we elkaar. Een dergelijke aanbod met inzet van MKB-metaalbedrijven, past daar naadloos in”, aldus de Graaf.

Hoogstaand en dekkend aanbod

Het uiteindelijke doel is om samen met partners uit de regio tot een kwalitatief hoogstaand en dekkend aanbod van technisch vmbo te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven