Itter: Bewegend bed voor verspanen aluminium • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Itter: Bewegend bed voor verspanen aluminium

Itter heeft dit voorjaar, speciaal voor het CNC-verspanen van aluminium, een Zayer Arion portaalmachine in gebruik genomen. Dankzij het portaal kan het bedrijf nu lange en tevens brede werkstukken aan. Opvallend is de freeskop van de nieuwe vijfasser die voor het verspanen van het lichtmetaal maar liefst 42 kW beschikbaar heeft.

Het bedrijf uit Hardenberg heeft zich helemaal toegelegd op het frezen van uitsluitend aluminium. . “Veelal platen en blokken, maar ook geëxtrudeerde profielen en gietstukken”, vertelt directeur Frank Wiersma in vakblad MTL Metaal Magazine. Hij geeft aan wat de voordelen zijn, vooral op het gebied van procesbeheersing.

Belang van reinheid

Ook de reinheid van de werken wordt steeds belangrijker. Bewerk je verschillende metalen op één machine, dan kan het zijn dat een uitbesteder – zeker uit de halfgeleiderindustrie – eist dat de machine en gereedschappen eerst helemaal schoongemaakt moeten worden voor de volgende bewerking. Of dat je het werk niet krijgt, aldus Wiersma.

Hetzelfde geldt voor koelsmeermiddelen. Bij het verspanen van één materiaal is een goede afstemming mogelijk. “Zou je eerst koper op een machine verspanen en vervolgens aluminium, dan vraag je om problemen. De koperdeeltjes trekken in je materiaal.”

Bredere werkstukken

Itter-directeur Frank Wiersma (rechts) en Jos Diepman (Bendertechniek). Tussen beide heren in de Zayer-freeskop.

Itter kon op de bestaande Ibarmia-bewerkingscentra al wel aluminium tot 4 m lengte bewerken, maar door de halfportaal-bouwwijze van deze machine is de breedte van de werkstukken beperkt.

Met de komst van de nieuwe vijfassige Zayer Arion 4000 portaalmachine met bewegend bed kan Itter nu ook brede, grote aluminium werkstukken van pakweg 4 x 2,5 meter verspanen.

De 45°-freeskop heeft bij volcontinu-bedrijf een vermogen beschikbaar van 42 kW. Dit is, volgens Jos Diepman van Bendertechniek (die de machine geleverd heeft), een “compacte kop die in alle hoeken en gaten kan komen”. De gereedschapsopname is eveneens stevig: HSK-A100.

15.000 rpm

Enkele andere wapenfeiten van de machine: de beide rotatie-assen van de kop kunnen continu, simultaan bewegen. Het maximale toerental is 15.000 rpm en het maximale koppel is 200 Nm (uiteraard niet allemaal in hetzelfde bedrijfspunt van de machine).

Voor zelfkalibratie heeft Zayer deze machine voorzien van iCal. Aan de hand van een programma wordt met behulp van een meetdoorn de nulpuntpositie van de freeskop bepaald. Via de CNC-besturing worden de verschillen gecompenseerd. De machine heeft een positioneernauwkeurigheid van 0,008 mm op 4000 mm.

Meer lezen?

Lees in MTL Metaal Magazine (premium) het hele artikel over de machine en welke voordelen deze biedt. Ook gaat Wiersma er verder in op zijn beweegredenen om specifiek op de bewerking van aluminium te focussen en hoe hij in deze tijd aan het materiaal komt.

Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden
Haal meer uit uw abonnement: Activeer uw account
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven