Is 100% circulaire ferry haalbaar? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Is 100% circulaire ferry haalbaar?

Still uit video over Damen van Circo

Hoe ver kun je gaan in duurzaam ondernemen? Damen Shipyards werkt aan een 100% circulaire ferry. Dewi Wesselman van het bedrijf vertelt hoe dat in zijn werk gaat en waar ze tegenaan loopt, in een sessie tijdens ESEF Maakindustrie. “Het is een ‘big hairy audacious’ goal. We worden er stiekem ook lichtelijk nerveus van. Maar dat is ook het doel van onze duurzame ambitie.” Het bedrijf wil de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld worden en wil graag ervaringen uitwisselen.

Tijdens haar sessie gaat Wesselman in op de uitdagingen die bij dit duurzaamheidsstreven komen kijken. Met als grootste uitdaging het ontwerp en de bouw van een 100% circulaire ferry in 2025. Hoe haalbaar is dat nou eigenlijk?

Er komen volgens haar steeds meer vragen van klanten over zero-emissie varen en dat het ontwerp circulair moet zijn.

Het is tijd om urgentie te creëren en actie te ondernemen. We moeten de walk the talk gaan doen”, vertelt ze. Zij houdt haar sessie in Jaarbeurs Utrecht tijdens ESEF Maakindustrie op 2 september.

Wesselman heeft een achtergrond in Strategic Product Design en Communication Design for
Innovation aan de TU Delft. Zij werkt sinds 2017 voor Damen Shipyards Group.

Ze houdt zich bezig met circulariteit en denkt mee over de complete levenscyclus van een schip. Ongeveer 3 dagen per week werkt Wesselman aan de realisatie van het project tot ontwerp en bouw van een 100% circulaire ferry in 2025.

Uitdagingen, bijvoorbeeld de batterijen

Dewi Wesselman: “We moeten de walk the talk gaan doen

Tijdens haar sessie gaat zij dieper in op het proces. Ze vertelt over goede circulaire oplossingen waar al veel over bekend is, zoals het interieur. Maar ook geeft ze een open kijk op de uitdagingen waar ze tegenaan lopen.

“Bijvoorbeeld de batterijen”, geeft zij aan. “Zowel de input als de output is momenteel niet circulair. Het is op technisch vlak een enorme uitdaging om een batterij circulair te maken. We zijn aan het onderzoeken wat daarvoor nodig is. Of hoe we de hele keten mee kunnen krijgen in onze reis. Het is immers wel iets wat we samen moeten doen.”

Kennis delen en ervaring uitwisselen

Wesselman komt dan ook graag in contact met andere ‘lotgenoten’. “Bij Damen zijn we altijd op  zoek naar mooie samenwerkingen of inzichten. We vinden het interessant om van andere industrieën input te krijgen. Ik vertel over het proces waar we mee bezig zijn, we zijn er nog lang niet. Dit is een open uitnodiging om kennis op te bouwen en ideeën uit te wisselen.”

De sessie van Wesselman is op 2 september in het innovatietheater op ESEF Maakindustrie. Mark Courage van TNO spreekt over ‘Digitaliseren cruciaal voor de circulaire economie’ op 30 augustus. Er zijn diverse theaters en sprekers.

Bekijk alle activiteiten van de vakbeurs.

ESEF Maakindustrie vindt gelijktijdig met TechniShow plaats van 30 augustus tot en met 2 september in Jaarbeurs Utrecht.
Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven