Ga naar hoofdinhoud

Inwendig contourdraaien met ‘bottle boring’

Vorige week tijdens de Technologiemeeting 2013 in Linz (A) demonstreerde WFL op een M65 draaifreescentrum het zogeheten ‘bottle boring’. Dit is een procédé voor het inwendig contourdraaien met een gestuurd gereedschap. Bij ‘bottle boring’ draait het werkstuk en staat het draaigereedschap stil. Andersom kan ook.

De snijpositie van het gereedschap, wisselplaten die naar buiten en binnen komen, kan bij het ‘bottle boring’ via een extra CNC-as simultaan met de langsas van de machine (de Z-as) bestuurd worden. Op deze manier kan een lang,  hol werkstuk bijvoorbeeld voorzien van een binnencontour dat het buitencontour exact volgt. In de vliegtuigbouw wil je dit om delen te maken met een minimale massa. Bij stilstaand gereedschap en een draaiend werkstuk ligt het bewerkte profiel uiteraard centrisch met het lengteprofiel.WFL inwendig contourdraaien op M65

Opengewerkt werkstuk waarmee WFL de mogelijkheden liet zien van ‘bottle boring’. Kijk hier voor meer foto’s van ons bezoek aan WFL in Linz (foto’: Reinold Tomberg

 

Uit het midden

Wil je een contour uit het midden dan heeft WFL ook de mogelijkheid om het werkstuk stil te laten staan en het gereedschap inwendige als een kottergereedschap een contour te laten maken. Dit heet ‘bottle milling’. In Linz toonde WFL een D’Andrea kotterkop die hiervoor ingezet kan worden. Uiteraard is hiervoor weer een extra machine-as nodig.

 

In het komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over de grote draaifreescentra die we gezien hebben bij WFL. In ons land wordt WFL vertegenwoordigd door Oude Reimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven