Nederlandse maakbedrijven verwachten te worden geraakt door de inval van Rusland in Oekraïne en de sancties die zijn opgelegd. Zij zijn het meest gevoelig voor de inkoopprijzen, hun afhankelijkheid van energie, hun afzet en de toeleverketen. Dat blijkt uit een enquête die FME onder de leden en bij FME aangesloten branches heeft gehouden.
Bijna 55% verwacht beperkte tot geen impact te ondervinden van sancties. 22,7 procent rekent op meer dan 5% daling in de omzet en 14,7% meer dan 10%. 4,8% rekent op een daling van 20% van de omzet terwijl 2,9% juist een stijging van de omzet verwacht.
Meest gevoelig
De ondernemers geven aan vooral gevoelig te zijn voor hogere inkoopprijzen en de afhankelijkheid voor energie. Aan de inkoopkant zijn ze bang voor hogere prijzen voor grondstoffen en halffabricaten. Bij energie vrezen ze voor prijsstijgingen of het helemaal afsluiten van de gaskraan.
Nieuwe afzetmarkten
Voor wat betreft hun angst voor een lagere afzet en een verstoorde toeleverketen, geven de ondernemers aan druk bezig te zijn om andere of nieuwe afzetmarkten (14,2%) en andere of nieuwe toeleveranciers (12,4%) te zoeken.
9,9% verwacht te moeten reorganiseren met personele impact, wanneer de opgelegde Westerse, en later wellicht Russische, sancties langere tijd zullen aanhouden.
Lees ook:
Productie VDL Nedcar stil door inval Rusland (3 maart 2022)
Kaak stopt met projecten Rusland (2 maart 2022)
Meldpunten Oekraïne gestart (1 maart 2022)
Nieuwe stelling over inval Rusland (28 februari 2022)
Sancties voor Rusland: gevolgen voor EU-import metalen (expertblog) (premium)