Ga naar hoofdinhoud

Innovatieve rol voor laser op EMO Hannover

Professor Reinhart Poprawe van het laserinstituut ILT uit Aken (D) ziet voor de laser een belangrijke rol weggelegd in het tijdperk van ‘Digital Photonic Production’. Het past ook mooi in het thema van de EMO Hannover 2013: ‘Intelligence in Production’.

De laser kennen we in de productietechniek al in de zogeheten LAM-processen (Laser Additive Manufacturing).  Denk aan procédés als LMD (Laser Melting Deposition) of aan SLM (Selective Laser Melting). Het ILT ziet in de nabije toekomst de inzet van hybride machines: bijvoorbeeld draaimachines in combinatie het een SLM-bewerking op dezelfde machine. Lees meer in het Duitstalige artikel van Nikolaus Fecht dat geschreven is ter gelegenheid van de EMO Hannover 2013:

 

docx bestand  Laserintegration

 

In Kooperation mit Rolls-Royce Deutschland und in Partnerschaft mit dem Fraunhofer IPT entstand in Aachen ein lasergestütztes Verfahren zur Fertigung und Instandhaltung von Bauteilen für Flugzeugtriebwerke (Blisk: Blade Integrated Disk)

Samen met Rolls Royce heeft het ILT een procédé ontwikkeld voor het bewerken van blisks (foto: VDW/ILT)


laserondersteund_draaien_van_keramiek_door_monforts

Gezien op de vorige EMO in Hannover: laserondersteund draaien. De laserstraal wordt precies op het materiaal voor de snijkant gericht. De laser kan ook ingezet worden om na een draaibewerking het oppervlakte te harden en vervolgens het onderdeel door middel van harddraaien na te bewerken (foto: Monforts)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven