Innovatie alleen mogelijk door constante opleiding • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Innovatie alleen mogelijk door constante opleiding

Wanneer een gezaghebbende instantie als de SER bij monde van econoom en kroonlid Marco Wilke in dagblad Trouw het belang van opleiden in twijfel trekt, vraagt dat om een reactie. OOM is ruim 20 jaar geleden opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties. Negen van de tien werkgevers vinden het belangrijk dat hun personeel verder geschoold wordt, aangezien de metaalbewerkingsbranche bijna dagelijks te maken heeft met nieuwe technieken, materialen, voorschriften, en producten.

’Als Marco Wilke meent dat bedrijven meer kunnen innoveren zonder bijscholing van de werknemers, maakt hij een denkfout,’ zegt OOM-voorzitter Sjaak Klinkenberg van FNV Bondgenoten. André van der Leest, vicevoorzitter OOM namens de Koninklijke Metaalunie: ’Denkt hij echt dat werkgevers zoveel geld uitgeven aan scholing en bijscholing als ze dat niet dubbel en dwars terugverdienen?’

Meer innovatie, hogere employability

De sociale partners weten uit ervaring dat bijscholing wel degelijk loont: het  versterkt de innovatiekracht van het bedrijf en verhoogt de employability van de werknemers, aldus Sjaak Klinkenberg. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek van de SEO Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het EIM in het kader van het programma onderzoek MKB en ondernemerschap. Deze tonen aan dat met bijscholing achterstanden worden aangepakt, de dynamiek in banen en bedrijven wordt bevorderd en de uitwisseling tussen bedrijven en kennisinstellingen wordt gestimuleerd.

Stijgende investering in scholing

Recent onderzoek onder MKB Metaalbedrijven wijst uit dan meer dan 90% van de werkgevers het belangrijk vindt dat hun personeel verder geschoold wordt. Van de werknemers onderschrijft 75% die mening. De 13% stijging van de scholingsdeelname in 2005 ten opzichte van 2004 geeft aan dat het MKB-metaal scholing een verantwoorde investering vindt. André van der Leest van de Metaalunie: ”Niet elke cursus is zinvol voor iedere werknemer. Dan doel ik op de vele verplichte cursussen en scholingen die de wetgever ons oplegt. Richtte de heer Wilke zijn kritiek op dit type cursussen?’

Stichting OOM is in 1984 opgericht door werkgeversorganisatie Koninklijke Metaalunie en werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie. Het opleidingsfonds houdt zich bezig met het in stand houden en verbeteren van vakmanschap in de metaalbewerkingsbranche. OOM kent ruim 14.000 lidbedrijven die aan ruim 140.000 mensen werk bieden. De stichting geeft leden voorlichting op het gebied van opleiding en personeelsbeleid. Daarnaast biedt OOM informatie aan via www.oom.nl. Verder geeft OOM inzicht in het aanbod van relevante cursussen en aanbieders. Met financiële bijdragen stimuleert het opleidingsfonds het volgen van opleidingen en cursussen. OOM werkt met een landelijk netwerk van gespecialiseerde adviseurs. Deze helpen leden met advies op maat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven