Innogrind voorkomt slijpbrand met 3D-geprinte nozzle • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Innogrind voorkomt slijpbrand met 3D-geprinte nozzle

Selective Laser Melting biedt de mogelijkheid om zeer complexe vormen te realiseren. Hiermee is het in deze situaties mogelijk het koelmiddel direct in de contactzone te brengen (foto: Innogrind)

Innogrind uit Helmond heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Innozl koelnozzle. De vorm van deze nozzle wordt nauwkeurig afgestemd op het specifieke slijpproces en zorgt ervoor dat het koelmiddel direct in de contactzone komt waarmee slijpbrand wordt voorkomen. Om de ontwikkelde geometrie te realiseren, ging het bedrijf een samenwerking aan met AAE die over de kennis en machines beschikt om de nozzles 3D te printen van rvs of titanium.

Jos van Langh, directeur-eigenaar van Innogrind: “Slijpbrand is geen onoplosbaar probleem, maar het zou in alle gevallen beter zijn wanneer we het zouden kunnen voorkomen. Zeker omdat het plotseling falen van bijvoorbeeld tandwielen in kritische toepassingen kan leiden tot veel schade en leed.” Op basis van 35 jaar ervaring met het opsporen van slijpbrand en het analyseren van de oorzaken hiervan, stelde Van Langh vast dat onvoldoende koeling in de contactzone de belangrijkste oorzaak was van het ontstaan van slijpbrand.

Voldoende koeling

Om een goede koeling te realiseren is het noodzakelijk dat de snelheid van het koelmiddel minimaal 30% bedraagt van de omtreksnelheid van de slijpschijf. Wanneer het koelmiddel van een te grote afstand aan het proces wordt toegevoerd, is het snelheidsverlies te groot en wordt niet de vereiste koeling bereikt. Verder ontstaan er relatief veel slijpbrand problemen bij inwendig slijpen of het slijpen van diepe gaten. Ook hier wordt vaak overvloedig veel koelmiddel in het proces ingebracht maar komt het toch niet met de juiste snelheid op de juiste plaats. Bij diepe gaten is het bijvoorbeeld niet anders mogelijk dan het koelmiddel loodrecht in het gat te spuiten waarbij wel de bodem, maar juist niet de wanden (daar waar zich het slijpproces voltrekt) de benodigde koeling ontvangen.

Aangepaste nozzle

Om tóch de vereiste koeling op de contactzone te realiseren, startte Van Langh met de ontwikkeling van een nieuwe koelnozzle. Van Langh: “Het was echt nodig om te werken met metalen, maar wanneer je uitkomt op een benodigde wanddikte van 0,3 – 0,5 mm, dan zijn de ontwerpen met conventionele technieken als draaien en frezen praktisch niet realiseerbaar.” De oplossing waarbij én kon worden voldaan aan de benodigde sterkte en stijfheid én waarmee de speciale vorm kon worden gerealiseerd, werd gevonden in 3D-printen. Inmiddels is door Innogrind een lijn standaard nozzles voor standaard slijpbewerkingen ontwikkeld die worden geproduceerd door AAE.

Dit bericht is slechts een samenvatting van een langer artikel in de decembereditie van Metaal Magazine.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven