Ga naar hoofdinhoud

Inhaalslag Chinese gereedschapmakers

‘Werkzeugbau mit Zukunft’, zo luidde het thema van het twaalfde colloquium van Fraunhofer IPT eind september in Aken. Natuurlijk ontkomt men er bij een congres over gereedschapmaken niet aan om ook de blik naar China te richten. China telde in 2010 zo’n 30.000 gereedschapmakerijen.

Die 30.000 gereedschapmakerijen bieden werk aan zo’n 1 miljoen mensen. Dit blijkt uit cijfers van area manager Andreas Hill van Huf Tools in Velbert (D) dat sinds 2009 actief is in China middels een joint venture. Ter vergelijking: Duitsland telt ongeveer 5.000 gereedschapmakerijen met een totaal personeelsbestand van 60.000. Ook de 3,7 miljard euro omzet van de Duitsers steekt schril af tegen de 13,4 miljard euro die de Chinezen scoorden in 2010.

 

Inhaalslag

Daarmee zijn de verhoudingen wel zo’n beetje geschetst. Wel ligt het exportquotum van Duitse gereedschapmakers met 35 procent nog steeds beduidend hoger dan de 13 procent van hun Chinese concurrenten. Dat heeft onder meer te maken met de mindere kwaliteit, maar ook op dat punt zijn de Chinezen volgens Hill bezig met een inhaalslag. 

 

In een volgend artikel in Metaal Magazine meer info over het het twaalfde colloquium van Fraunhofer IPT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven