Ga naar hoofdinhoud

ING investeert in Nederlandse chipindustrie

Nearfield Instruments.

ING heeft kortgeleden geïnvesteerd in het snelgroeiende semiconductorbedrijf Nearfield Instruments uit Rotterdam. Het is de tweede investering van ING in korte tijd in de Nederlandse chipindustrie. Eerder nam de bank deel aan de investeringsronde voor Smart Photonics uit Eindhoven.

De investeringen bevestigen het vertrouwen van de bank in de Nederlandse halfgeleider- en fotonica-industrie. Dit onderstreept het belang dat ING ziet in een sterke Europese chipsector.

Dit is volgens de bank noodzakelijk voor de energietransitie. Microchips vormen namelijk een essentieel onderdeel voor toepassingen voor zon- en windenergie en elektrisch vervoer. Daarnaast maken deze chips technologische toepassingen sneller en energiezuiniger.

Bank is enige nieuwe investeerder

ING is de enige bank die participeert in de meest recente investeringsronde van 27 miljoen euro voor Nearfield Instruments. Het is ook de enige nieuwe investeerder, naast bestaande Nederlandse investeerders Innovation Industries, het Deep Tech Fonds van Invest-NL en TNO.

De investering past in de langetermijnstrategie van de bank om de positie van de Nederlandse halfgeleider- en fotonica-industrie verder te versterken. Daarom helpt ING niet alleen bij de financiering van grote strategische spelers, maar ook met investeringen in “veelbelovende scale-ups, de bepalende Europese techspelers van morgen”.

Door cruciale opstartfase heen helpen

Nearfield Instruments is een halfgeleiderbedrijf actief in metrologie en inspectie (M&I). Het biedt procescontrole-oplossingen voor toonaangevende chipmakers zoals Samsung, TSMC, Intel, of SK Hynix.

Het bedrijf is in 2016 opgericht als spin-off van TNO. Het heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en vestigingen in Eindhoven en Zuid-Korea.

‘Potentie om te groeien’

“Nearfield Instruments is een scale-up-bedrijf met een unieke positie in de metrologie en inspectie voor halfgeleiderproductie”, zegt Pieter Bosman, verantwoordelijk voor de investering bij ING Corporate Investments, de investeringstak van ING. Dit wordt volgens hem alleen maar belangrijker naarmate chips kleiner en complexer worden.

“Het Nederlandse bedrijf heeft de potentie om uit te groeien tot een nieuwe wereldspeler, in een bestaand sterk ecosysteem van Nederlandse fabrikanten die machines maken voor de chipindustrie zoals ASML, ASM International en BESI. Met deze investering helpen we het bedrijf door een cruciale opschaalfase.”

Ook geïnvesteerd in Smart Photonics

Eerder dit jaar nam ING al deel aan een investeringsronde van 100 miljoen euro in Smart Photonics, waarbij naast 60 miljoen euro van de overheid nog 40 miljoen euro werd geïnvesteerd door een consortium van bestaande en nieuwe investeerders.

Nearfield Instruments richt zich op de verdere verbetering van processen van de allerkleinste chips die steeds complexer worden. Smart Photonics focust op de volgende generatie fotonische chips. Deze kunnen toegepast worden in elektrische en zelfrijdende auto’s. Ook kunnen ze bijvoorbeeld het energieverbruik van datacenters drastisch verlagen.

‘Conventionele technologie heeft grenzen bereikt’

Veelbelovende scale-ups hebben dringend behoefte aan opschaling, om hun concurrentiepositie wereldwijd te kunnen verzilveren, stelt ING. Maar overheidssubsidies alleen zijn daarvoor niet voldoende, aldus de bank.

“Conventionele technologie heeft zijn grenzen bereikt,” zegt Daniël Citroen, sectorspecialist Technologiebedrijven bij ING.

Chips moeten energiezuiniger en sneller worden

“Om de energietransitie verder te helpen is het van belang dat chips energiezuiniger en sneller worden. Dat kan door de transistors op een chip kleiner te maken, waar Nearfield Instruments een belangrijke schakel in is, of door middel van fotonische chips, die Smart Photonics produceert.”

ING vindt het versnellen van de verduurzaming belangrijk en ondersteunt dit daarom met deze investeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven