ING: '20% Nederlandse economie ligt stil' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ING: ‘20% Nederlandse economie ligt stil’

Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer 20% van de Nederlandse economie grotendeels stil. De industrie ziet productie en omzet niet direct wegvallen. Toch wordt de hele industrieketen op korte termijn geraakt, zowel aan de aanbodkant (bij de toelevering) als aan de (inter)nationale vraagkant, stelt ING in Sectornieuws op maat Industry.

De bank heeft twee scenario’s voor de Nederlandse economie. Een basisscenario en een dubbele dip scenario (waarbij het virus komend najaar weer terugkomt)

Basisscenario

In het basisscenario van ING, komt het virus snel onder controle. De scholen heropenen dan half mei en restaurants en cafés blijven gesloten tot 1 juni.

In dit scenario duurt het zeker tot eind 2020 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun ‘normale niveau’.

Sectoren die het hardst geraakt worden, zijn de horeca, reisbranche en luchtvaart.

‘Sector Industrie
bij basisscenario:
omzetterugval beperkt’

De sector industrie kan, net als de bouw, de omzetterugval enigszins beperken. Dit omdat zij nauwelijks met verplichte sluitingen te maken hebben. Wel wordt voor de industrie als geheel een behoorlijke volume-afname verwacht, zegt Gert Jan Braam, sector banker Industry.

“Daarbij schatten we dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. De economie krimpt in 2020 met circa 6 tot 8% ten opzichte van vorig jaar. Sommige gevolgen, zoals een sterke stijging van de werkloosheid, zullen zich later manifesteren”, aldus de bank.

Dubbele dip scenario

In een alternatief scenario komt het virus in de herfst weer terug (het dubbele dip scenario).

Bij die tweede dip in september worden wederom de horeca, reisbranche en luchtvaart hard geraakt.

Doordat de overheidsmaatregelen meer op de lokale situatie worden toegesneden, zullen omzetten van bedrijven in deze sectoren minder hard geraakt worden. Toch liggen de omzetten tot begin 2021 nog wel 50% onder ‘normaal’.

‘(Machine)industrie
bij dubbele dip scenario:
langdurige omzetterugval’

Door het langdurige karakter van dit scenario neemt wel de onzekerheid toe. Bedrijven stellen investeringen langer uit of zelfs af en consumenten doen dit met grotere aankopen.

De (machine)industrie en de bouwsector ondervinden daardoor in dit scenario een langdurige omzetterugval.

Ook is het herstel in de meeste sectoren trager. Bij dit tweede scenario duurt het zeker tot eind 2021 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van het niveau van voor de coronacrisis, zo verwacht ING.

Situatie China

De ontwikkelingen in China maken duidelijk dat ook als de uitbraak van het coronavirus onder controle is, het wel even kan duren voordat een economie weer aantrekt. In het eurogebied is de werkloosheid nu nog laag maar ontwikkelingen in de VS doen vermoeden dat dit snel zal veranderen.

In China lijken de economische omstandigheden zich enigszins te verbeteren. De files worden weer langer, in de metro zitten weer meer passagiers en ook het aantal onroerend goed transacties neemt steeds verder toe.

Chinese maakindustrie

Ook is in maart het vertrouwen van inkoopmanagers werkzaam in de Chinese maakindustrie flink gestegen. De index die dit vertrouwen weergeeft is opgelopen van 35,7 in februari naar 52 in maart.

Toch lijkt dit mooier dan het is. Een waarde van 50 is namelijk de grens die krimp van groei onderscheidt. Dit betekent dus dat de economische activiteit in de Chinese industrie in maart niet heel veel is toegenomen ten opzichte van het uiterst lage niveau van februari.

Omdat er sinds begin maart in China niet zo heel veel nieuwe coronabesmettingen meer zijn bijgekomen laat dit zien dat, ook al is de uitbraak van het coronavirus onder controle, het wel even kan duren voordat een economie weer aantrekt. De ‘lockdown’ maatregelen worden namelijk niet in één keer, maar geleidelijk teruggedraaid.

‘In contact blijven’

ING wil zakelijke klanten vanaf nu wekelijks op de hoogte houden over de acties die ING onderneemt om zakelijke klanten te helpen bij het zo goed mogelijk opvangen van de financiële gevolgen op hun bedrijf.

Gert Jan Braam, sector banker Industry bij ING, wil in contact blijven over de impact van corona op de sector. Zo kan onderling de beschikbare kennis versterkt worden om ondernemers vooruit te blijven helpen.

Lees ING’s toelichting op de scenario’s

Lees ook:

‘Forse effecten corona op maakindustrie’ (26 maart 2020)

Dossier corona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven