Industriële productie in december hoger • Metaal Magazine
Nieuws

Industriële productie in december hoger

In december 2005 heeft de Nederlandse industrie, na correctie voor werkdageffecten, 1,4 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Vooral de productie in de aardolie-, chemische- en rubberindustrie en in de voedings- en genotmiddelenindustrie was hoger. De omzet van de industrie was 3 procent hoger dan in december 2004. De toename van de omzet is vooral toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De binnenlandse omzet van de Nederlandse industrie was in december vorig jaar 7 procent hoger dan in december 2004. Op de buitenlandse markt bleef de omzet vrijwel gelijk. In totaal zette de Nederlandse industrie 3 procent meer om.

De omzet is positief beïnvloed door de afzetprijzen. Die waren gemiddeld ruim 6 procent hoger dan in december 2004. De hogere afzetprijzen zijn vooral het gevolg van forse prijsstijgingen in de aardolie-, chemische en rubberindustrie. Verder had december in 2005 een ander werkdagpatroon dan in 2004. Dit had een negatief effect op de omzetontwikkeling. Het CBS raamt dit negatieve effect op 4 procent.

Verbetering productie korte termijn

Niet alleen op jaarbasis was er sprake van productiegroei. In de periode november-december 2005 heeft de industrie, na correctie voor seizoeninvloeden, 0,5 procent meer geproduceerd dan in september-oktober 2005. De productie van grondstoffen en halffabrikaten steeg, terwijl de productie van investeringsgoederen en van consumptiegoederen licht afnam.

Meer omzet bij vrijwel gelijke productie

In 2005 is door de industrie 6 procent meer omgezet dan in 2004. Deze omzettoename is gelijk aan de stijging van de afzetprijzen. Alle branches in de industrie wisten de omzet van 2004 te evenaren of te overtreffen. De productie was het afgelopen jaar per saldo vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar eerder. De aardolie-, chemische en rubberindustrie, de voedings- en genotmiddelenindustrie en de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie produceerden meer dan in 2004. De overige branches produceerden daarentegen minder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven