‘Industrie Nederland herstelt krachtig’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Industrie Nederland herstelt krachtig’

De Nederlandse industrie rekent op een krachtig economisch herstel in 2021. Dat meldt ABN Amro in een analyse. De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in december naar 58,2, de hoogste score in twee jaar tijd. Nieuwe orders namen toe in het hoogste tempo sinds februari 2018. Nieuwe exportorders én binnenlandse orders schoten omhoog, ondanks de recessie in de eurozone en lockdowns in diverse landen.

Het lijkt erop dat de vraag naar industriële producten toeneemt doordat de economische vooruitzichten zijn verbeterd als gevolg van de komst van werkende vaccins, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, Transport & Logistiek bij ABN Amro.

Een andere verklaring voor de stijging van het aantal nieuwe exportorders ziet hij in de sterke groei van de Chinese industrie. “Die leidt tot meer import uit bijvoorbeeld Duitsland, dat op zijn beurt veel onderdelen uit Nederland importeert.”

‘Vraag trekt aan’

De industriële productie steeg sterk. Bovendien lijkt het erop dat de vraag zo snel aantrekt dat bedrijven het tempo niet kunnen bijbenen. Zowel de inkoop- als de afzetprijzen namen scherp toe. Dat is volgens hem een duidelijk teken dat de vraag verbetert en dat breed herstel optreedt.

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis groeiden de orderportefeuilles, geeft Swart aan. Hoewel dit deels werd veroorzaakt door leveringsproblemen, is dit in zijn ogen een goed teken omdat het duidt op toenemende vraag.

Ook tekort aan personeel vormt een rem op de productie. Waarschijnlijk zullen ondernemers meer personeel aannemen om de productie verder op te schalen, verwacht Swart.

Effect brexit?

Indien ook toeleveranciers meer kunnen produceren, kunnen de levertijden weer wat korter worden, waardoor de Nederlandse industrie in januari de productie verder kan opvoeren. Wel kan de brexit in januari leiden tot vertraging, met name in de auto-industrie, stelt hij.

Het optimisme omtrent de verwachte productie over twaalf maanden bleef onverminderd hoog, ondanks het toenemend aantal besmettingen, meldt Swart.

“De deelindicator voor de toekomstige productie blijft ten opzichte van november onveranderd op 71,0; de hoogste score in jaren. Het is duidelijk dat ondernemers rekenen op een krachtig economisch herstel in 2021.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven