'Industrie krimpt met 10%' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Industrie krimpt met 10%’

De Nederlandse industrie zal hard geraakt worden door het coronavirus. Dat stelt ABN Amro in de sectorprognose. Industrie is, na leisure, de sector waar de gevolgen van corona het grootst zullen zijn. ABN Amro verwacht dat het volume in industrie dit jaar zal dalen met 10% (bij leisure met 15%). De Nederlandse economie als geheel (alle sectoren) zal in 2020 met 3,5% krimpen.

De industriesector kampte voor corona al met problemen, met een krimp van 1 procent. En door het stilvallen van de productie uit China en doordat de havens er stil liggen, is de toelevering van grondstoffen en halffabricaten nu gehinderd.

Door een gebrek aan specifieke onderdelen zijn sinds de derde week van maart de meeste autofabrieken in Europa stilgevallen, waaronder VDL Nedcar.

Toeleveranciers

Toeleveranciers van de auto-industrie zullen de gevolgen eveneens gaan merken, aldus de bank.

In Nederland zitten enkele honderden toeleveranciers, die onderdelen produceren voor de auto-industrie, zoals technische veren, brandstoftanks, koelsystemen en schuifdaken. De vraag naar hun producten zal afnemen, alleen al doordat de auto-industrie stilligt.

Ook andere industriële branches, zoals de machinebouw, zijn gevoelig voor het feit dat de aanvoer van bepaalde onderdelen stokt. China is bijvoorbeeld ook een belangrijke producent van elektrische componenten voor machines en apparaten.

Ook binnen Europa

En inmiddels stokt ook binnen Europa de aanvoer van onderdelen en materialen. Zo heeft rvs- producent Aperam om die reden enkele productielijnen stilgelegd.

De aanvoer is vooral ontregeld doordat grenscontroles binnen Europa zorgen voor lange files bij landsgrenzen. In Italië ligt de industriële productie zelfs stil, behalve de productie van essentiële producten als medicijnen en voedingsmiddelen.

Tekort aan personeel

Tegelijkertijd krijgt de industrie te maken met een tweede beperking: minder aanbod van arbeid. De Nederlandse overheid vraagt iedereen met verkoudheidsklachten thuis te blijven, om te voorkomen dat collega’s op de werkvloer mogelijk met het nieuwe coronavirus besmet raken.

Dat resulteert in een hoger ziekteverzuim, wat een belemmering kan vormen voor de productie, zeker in een sector waarin toch al een groot tekort aan personeel is. Daarnaast zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten, waardoor sommige ouders thuis moeten blijven om op jonge kinderen te passen.

Ook onderhoud wordt belemmerd

Onderhoudsbedrijven worden momenteel belemmerd in hun werkzaamheden doordat veel grote opdrachtgevers alleen nog hun eigen medewerkers toelaten op hun productielocaties.

Veel minder vraag

Als derde onderdeel zal de industrie later dit jaar te maken krijgen met grote vraaguitval. De maatregelen die veel landen treffen om het aantal besmettingen te beperken, leiden tot een forse afname van de consumptie. Dat zal leiden tot een toename van het aantal faillissementen en een afname van de werkgelegenheid, wat ook later in het jaar de consumptie zal remmen.

ABN Amro verwacht dat de scherp afnemende consumptie zal leiden tot een forse afname van bedrijfsinvesteringen. Dat zal leiden tot veel minder vraag naar industriële producten, zoals basismetaal, metaalproducten, rubber- en kunststofproducten, machines, bedrijfsauto’s, vrachtwagens en chemische producten zoals lijm en coatings.

Herstel?

Pas in de loop van het tweede kwartaal kan de industriële productie in Europa weer goed op gang komen.

Maar zelfs als de meeste beperkingen in mei worden opgeheven, zal het verlies niet direct helemaal worden goedgemaakt.

De economische groei kan pas in 2021 echt herstellen, verwacht ABN Amro. Dan is industrie, na leisure, de sector die weer het hardst kan groeien (+8% voor industrie, tegenover +10% voor leisure).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven