Industrie is optimistischer • Metaal Magazine
Nieuws

Industrie is optimistischer

De Nederlandse industrie heeft een veel optimistischer stemming dan een maand geleden. De Nevi PMI van november is uitgekomen op 54.4. Dat is de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds januari 2019.

Ondanks de gedeeltelijke lockdowns die een aantal Europese landen eind oktober hebben aangekondigd, zijn de nieuwe exportorders verder toegenomen. Dat blijkt uit de NEVI Inkoopmanagersindex.

Ook binnen Nederland nam de vraag in november flink toe, vooral naar kapitaalgoederen. Het lijkt erop dat sommige ondernemers investeringen die zij vanwege de pandemie hadden uitgesteld, nu alsnog doorzetten na het goede nieuws over vaccins, wat resulteert in meer vraag naar machines, stelt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN Amro.

Productie groeide sneller

De productie groeide sneller dan vorige maand, opgestuwd door de grootste toename van de nieuwe orders sinds december 2018. De nieuwe orders uit het buitenland namen aanzienlijk toe en deze toename was voor de vierde maand op rij groter dan de maand ervoor.

De inkoopactiviteiten namen in de grootste mate toe sinds augustus en de levertijden zagen de grootste verlenging sinds mei. De voorraad ingekochte materialen groeide voor de eerste keer sinds april en de voorraad gereed product daalde verder.

De inkoopprijzen stegen in de grootste mate sinds januari en de verkooprijsinflatie was de grootste sinds april. Tot slot steeg de toekomstige productie index naar het hoogste niveau in twee jaar.

‘Voorzichtig optimistisch’

Hoewel Europa een nieuwe recessie in glijdt, zijn er goede redenen om voorzichtig optimistisch te zijn, zegt Swart.

Uit testresultaten blijkt dat verscheidene vaccins veel effectiever zijn dan veel deskundigen hadden verwacht. Goede vaccins zijn essentieel voor krachtig economisch herstel in 2021.

Daarnaast groeit de Duitse industrie stevig door, terwijl Frankrijk het moeilijk heeft. Het Duitse herstel is deels te danken aan een oplevende export naar China, waar de industriële productie gestaag doorgroeit. Duitsland importeert op zijn beurt veel industriële producten uit Nederland.

Werkgelegenheid stijgt licht

Dit zorgde ervoor dat sinds het begin van de coronacrisis, de werkgelegenheid in de industrie toenam, zij het heel licht en vaak ingevuld door tijdelijke krachten.

Vooral producenten van kapitaalgoederen namen extra mensen aan. Er is meer capaciteit nodig om de stijgende vraag aan te kunnen, maar er zijn ook ondernemers die alvast personeel aannemen ter voorbereiding op verder herstel.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bleef afnemen, maar deze afname was de kleinste in acht maanden.

‘Licht aan eind tunnel’

Ondernemers zien duidelijk licht aan het eind van de tunnel. De deelindicator voor de verwachtingen van de productie over 12 maanden schoot omhoog van 62,0 naar 71,0, de hoogste stand sinds twee jaar. Het plotseling opverende vertrouwen in de economie is waarschijnlijk het gevolg van het nieuws over vaccins.

Op korte termijn zorgt ook de Brexit voor extra activiteit. Sommige ondernemingen kopen extra voorraad vanwege het aflopen van de transitieperiode aan het eind van dit jaar.

Hoe de handelsrelatie tussen de Britten en het Europese vasteland er volgend jaar precies uit komt te zien, is nog steeds onduidelijk, stelt de sectoreconoom industrie. Voorheen hamsterden veel industriële bedrijven voor elke belangrijke Brexit-deadline veel extra voorraad.

Gezien het feit dat de prijzen van grondstoffen en industriële goederen nu al stijgen, wat duidt op duidelijk toenemende vraag, en industriële ondernemers toch al langer moeten wachten op materialen en onderdelen, lijkt het waarschijnlijk dat de druk op toeleveringsketens tegen het eind van het jaar verder toeneemt, aldus Swart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven