Industrie investeert minder in machines • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Industrie investeert minder in machines

De investeringen van de Nederlandse industrie in nieuwe machines en installaties lopen terug. In 2011 stijgen de investeringen nog met 20% tot bijna € 4,9 miljard, maar als gevolg van minder orders en onzekerheid over de economische toekomst verwacht ING Economisch Bureau in 2012 een daling aan investeringen in nieuwe machines van 10%, tot € 4,4 miljard.

In de tweede helft van 2011 ligt de industriële productie in Nederland lager dan in de eerste helft. Omdat door de aanhoudende economische onzekerheid ook de productie in 2012 naar verwachting zal krimpen (-1%), lopen investeringsorders momenteel terug. Omdat machines steeds vaker op order worden geproduceerd (vanwege een lager voorraadrisico of in verband met klantspecifieke productie) is er een gemiddelde levertijd van drie tot zes maanden. In de tweede helft van 2011 worden hierdoor nog relatief veel nieuwe machines in gebruik genomen, waardoor de groei over heel 2011 naar schatting rond de 20% ligt. In 2012 zal de ingebruikname van nieuwe machines echter afnemen met naar schatting 10% tot € 4,4 miljard.

 

Maakindustrie

De maakindustrie heeft in 2011 voor een verwachte € 1,5 miljard euro aan nieuwe machines in gebruik genomen en is daarmee de grootste investeerder in machines en installaties binnen de industrie. De machinebouw en metaalproductenindustrie zijn hierbinnen de grootste investeerders. De machinebouw is over een langere periode bezien Nederlands snelst groeiende industrietak. Ook in de investeringscijfers komt dit succes terug. In 2010, toen de machine-investeringen vanuit de industrie als geheel met 20% daalde, stegen de investeringen vanuit de machinebouw, zij het gering (+1%).

 

Food

Ook de chemie en voedingsmiddelenindustrie zijn twee belangrijke segmenten van de Nederlandse industrie. De foodindustrie investeert in 2012 naar verwachting € 1 miljard in nieuwe machines, een lichte daling ten opzichte van 2011. Voor de chemie wordt rekening gehouden met een grotere terugval na de aanzienlijke groei in 2011.

 

(bron: ING, zie ook bijgevoegde PDF)

 

pdf bestand  ING – Industrie investeert 10% minder in machines – December 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven