Nieuws

Industrie boekt meer omzet

In januari 2006 was de omzet van de industrie 9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit komt geheel door hogere afzetprijzen en een extra werkdag. De industriële productie is in de periode december 2005-januari 2006 toegenomen ten opzichte van oktober-november 2005. Vooral de voedings- en genotmiddelenindustrie en de aardolie-, chemische en rubberindustrie deden het goed. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De industrie heeft in januari van dit jaar 9 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van 7 procent hogere afzetprijzen. Daarnaast telde januari in 2006 een werkdag meer dan in 2005. Het positieve effect hiervan raamt het CBS op 2 procent. Binnen de industrie had de aardolie-, chemische en rubberindustrie de hoogste omzetgroei. Hier lag de omzet 19 procent hoger dan in januari vorig jaar, bij een prijsstijging van 16 procent.

De binnenlandse omzet van de Nederlandse industrie was in januari van dit jaar 11 procent hoger dan in januari 2005. De industriële export was 8 procent hoger.

Productie voedings- en genotmiddelenindustrie stijgt sterkst
In de periode december 2005-januari 2006 is de industriële productie, na correctie voor seizoeninvloeden, met 1,6 procent gestegen ten opzichte van de periode oktober-november 2005. Het is de tweede stijging op rij. De stijging was het sterkste in de voedings- en genotmiddelenindustrie: 3,4 procent. Ook in de aardolie-, chemische en rubberindustrie was duidelijk sprake van een stijging, namelijk met 1,1 procent. De productie van grondstoffen en halffabrikaten en van consumptiegoederen lag in december 2005-januari 2006 hoger dan in de voorafgaande periode. Daarentegen daalde de productie van investeringsgoederen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven