In één stap boren en verzinken bevestigingsgat • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

In één stap boren en verzinken bevestigingsgat

Het boor- en verzinksysteem bestaat uit 3 componenten: een reduceerhuls, inzetstuk en boor. Het werkt met elke standaard hydraulische opname.

Kennametal introduceert HiPacs voor het in één stap boren en verzinken van bevestigingsgaten. Zeer nauwkeurig gereedschap bereikt nauwe toleranties in één bewerking, stelt het bedrijf. Dit verlaagt de kosten per gat aanzienlijk. Het systeem is geschikt voor toepassingen in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Het HiPacs-boor- en verzinksysteem voor bevestigingsgaten is ontworpen om gaten in één bewerking te boren en af te schuinen. Ook biedt het een langere standtijd bij het bewerken van composiet, titanium en aluminium plaatdelen. Het nauwkeurige gereedschap voldoet aan de strenge nauwkeurigheidseisen van de lucht- en ruimtevaart.

In één bewerking’

“De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte gereedschappen met lange levertijden”, zegt Georg Roth, productmanager Kennametal.

“HiPacs gebruikt standaard, uit voorraad verkrijgbare componenten voor snelle levering en lage kosten per gat, doordat de boor en de aanschuinwisselplaat onafhankelijk van elkaar kunnen worden geïndexeerd.”

“Bovendien is dit het enige indexeerbare boor- en verzinksysteem op de markt dat in slechts één bewerking de vereiste toleranties voor de afschuining van bevestigingsgaten in de lucht- en ruimtevaartindustrie aankan.”

Snel samen te stellen

Het modulaire HiPacs systeem is ontworpen om in een standaard hydraulische opname te worden gebruikt en bestaat uit 3 componenten (bovenste foto) die snel en eenvoudig zijn samen te stellen: een reduceerhuls, een PCD-inzetstuk en een boor.

De reduceerhuls heeft binnenin een uiterst nauwkeurige wisselplaatzitting. In combinatie met een standaard hydraulische opname zorgt dit onderdeel voor een uiterst veilige klemming en een rondslag van niet meer dan 3 µm. Hierdoor worden de standtijden aanzienlijk verlengd en blijft de kwaliteit van de gaten hoogt.

Het HiPacs-systeem maakt gebruik van standaard PCD-puntige of met diamant beklede volhardmetalen boren (foto’s: Kennametal).

Het PCD verzink-inzetstuk voorkomt dat een dure getrapt geslepen boor op maat nodig is. Hierdoor zijn de productiekosten lager en wordt tegelijkertijd voldaan aan de nauwkeurigheidseisen van de industrie.

Alle materiaalcombinaties

De twee series volhardmetalen boren – zowel met diamantbekleding als met PCD-punt – bereiken alle materiaalcombinaties die te vinden zijn in een typische ruimtevaartassemblage. Bovendien maken de gereedschappen met cilindrische schacht lengteaanpassingen mogelijk in stappen van 10 mm.

‘Goede standtijd en gatkwaliteit’

Het nieuwe HiPacs-boor- en verzinksysteem kan worden gebruikt op alle machines die doorgaans worden gebruikt voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen.

In minder stabiele omstandigheden, zoals seriële robotmanipulators, bieden de met diamant beklede volhardmetalen boren een goede standtijd en gatkwaliteit. Boren met PCD-punt doen het goed in stabiele omstandigheden zoals portaalmachines.

Met een interface volgens industriestandaard kan HiPacs op elke CNC-machine worden gebruikt, aldus Kennametal. Het is geschikt voor diverse boor- en verzinktoepassingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven