Impact corona grootst bij regio’s met industrie • Metaal Magazine
Nieuws

Er zullen binnen Nederland sterke regionale verschillen in economische schade ontstaan door corona. Regio’s met een groot aandeel handel en industrie zijn het meest gevoelig voor de coronacrisis. Dat stelt Rabobank in een nieuw rapport.

Regio’s met een groot aandeel industrie en handel zijn Noord-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en Delfzijl en omgeving, en in iets mindere mate Zuidwest-Gelderland, Flevoland en Groot-Amsterdam. “Daarnaast verwachten we dat agglomeratievoordelen tijdelijk en gedeeltelijk wegvallen. Groot-Amsterdam en Zuidoost-Brabant worden daardoor mogelijk extra geraakt.”

Zuiden gevoeliger voor crisis

Verder valt op dat het zuiden van het land gevoeliger is dan het noorden, op enkele regio’s na. Over het algemeen nemen industrie en de handel in Zuid-Nederland dan ook een grotere plaats in, aldus het rapport.

Een productiedaling in de sectoren handel en industrie heeft een relatief groot effect op de gehele Nederlandse economie. Handel en industrie zijn namelijk goed voor respectievelijk 14 en 12% van de Nederlandse economie (zie afbeelding hieronder).

Gevolgen handel en industrie groter

Gevolgen in de sectoren handel en industrie zijn voor de economie als geheel dan ook groter dan klappen in de horeca. Hoewel het natuurlijk enorme gevolgen heeft voor ondernemers en werknemers in die sector, is het aandeel van de horeca in de Nederlandse economie namelijk relatief klein. 

Sectorprognoses

Rabobank verwacht bij de sectorprognoses (zie afbeelding hieronder) voor april (de blauwe bolletjes) dat industrie na horeca het hardst geraakt wordt door de coronacrisis.

Bron: RaboResearch.

Conclusies

Bron: RaboResearch.

Concluderend stelt de bank dat op basis van hun sectorstructuur Noord-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en Delfzijl en omgeving de meest gevoelige economieën voor de coronacrisis hebben.

Ook Brainport Eindhoven

In Zuid-Nederland is de invloed van de coronacrisis op de economie waarschijnlijk groter dan in andere delen van het land.

Groot-Amsterdam en de Brainport Eindhoven ondervinden door het wegvallen van agglomeratie- en clustervoordelen het grootste nadelige effect door de beperkende maatregelen.

1 reactie op “Impact corona grootst bij regio’s met industrie

  1. Business Support schreef:

    Kijk heel kritisch met een adviseur hoe je het beste steun kunt vragen. Doe dit niet overhaast, misschien is een later starttijd juist wel gunstiger voor je bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven