Impact Brexit beperkt op industriële metaalmarkten • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Impact Brexit beperkt op industriële metaalmarkten

Basismetaalprijs vs mondial staalprijs (foto: ABN AMRO)

Volgens een rapport van ABN AMRO heeft de Brexit weinig impact op de metaalindustrie. In zowel de jaarlijkse consumptie van basismetalen als bij de productie van staal heeft het VK een mondiaal aandeel van slechts 1%. Vanwege dit lage aandeel in industriële metaalmarkten had de Brexit-stemming weinig invloed op de prijzen.

Wat nu het grootste risico vormt is een besmettingsgevaar van de Brexit-gevolgen naar andere economieën. Ook de onzekerheid onder investeerders is een punt van zorg. Het is nog even wachten wat de uitslag doet met het ondernemersvertrouwen, maar daarover zal in de loop van juli meer duidelijkheid komen. Vanwege de Brexit en de onzekerheid zijn de ramingen voor de mondiale economische groei door ABN AMRO naar beneden bijgesteld. De belangrijkste reden voor de aanpassingen is dat de toegenomen onrust vooral investeerders schuw maakt. Investeringen worden uitgesteld en bedrijven nemen minder personeel aan. Dit zal zich in eerste instantie vooral manifesteren in het VK. Zolang de Chinese economie niet wordt geraakt, houdt ABN AMRO de prijsverwachtingen in stand.

Herstel in basismetaalprijzen

 In de aanloop naar het Brexit-referendum, maar ook vlak na de resultaten op 24 juni, nam de beweeglijkheid in basismetaalprijzen toe. In de vroege ochtend van 24 juni daalden de prijzen voor basismetalen scherp, maar het prijsherstel in deze markten nam minder dan twee dagen in beslag. De prijzen voor koper, nikkel en zink herstelden relatief vlot, terwijl de prijs voor aluminium meer moeite had om op het oude niveau terug te keren. De fundamentele trends in de koper-, nikkel- en zinkmarkt staan er relatief gunstig voor en dat is een goede voedingsbodem voor prijsherstel. In de aluminiummarkt heeft het overaanbod nog altijd een dempend effect op  de prijs. Maar inmiddels zit de aluminiumprijs, mede dankzij een toename van de vraag, weer in een opwaartse trend. In de ferrometaalmarkten heeft de Brexit-stemming praktisch geen invloed gehad. De staalprijzen namen sinds de start van 2016 mondiaal een vlucht, maar door de afzwakkende vraag naar staal van zowel handelaren als eind gebruikers gedurende het tweede kwartaal nemen de prijzen weer langzaam af.

Lees hier het hele rapport van ABM AMRO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven