Ga naar hoofdinhoud

IJzermuseum Ulft krijgt prijs

Het Koninklijk instituut van ingenieurs (Kivi-Niria) en de Stichting Historie der Techniek, hebben de Willem Wolffprijs 2011 toegekend aan het Nederlands IJzermuseum in Ulft. Het IJzermuseum opent zijn deuren in de tweede helft van 2013 in het gebouw van de Afbramerij, dat deel uitmaakt van het DRU-industriepark in Ulft.

De prijs bestaat uit een geldbedrag en een plaquette. De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 18 augustus 2012. Het Nederlands IJzermuseum heeft aan de uitreiking een kort symposium verbonden. Het vindt plaats  vanaf 15.00 uur in de conferentiezaal van de Cultuurfabriek (Portiersgebouw DRU-complex). De afsluiting van het symposium is in de Afbramerij, de toekomstige vestigingsplaats van het museum.

 

 dru gieterii ulft

Het IJzermuseum zal de nadruk leggen op vroeger én nu (foto: drufabriek.net)

 

Mini-symposium

In het mini-symposium wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de ijzergieterijen in Nederland door Dik Nas, oud-vakbondsbestuurder, oud-wethouder Bronckhorst) en  aan de ijzerbewerking in Nederland en door Giel van Hooff, werkzaam bij de historische sectie van de Technische Universiteit Eindhoven. Verder zullen René van Gils (voorzitter College van bestuur Graafschap College) en burgemeester Hans Alberse van Oude IJsselstreek spreken. Zij zullen  een tipje van de sluier oplichten over de  samenwerking in de Afbramerij tussen museum,  bedrijfsleven, onderwijs, en kunstenaars.

 

Broedplaats

In het gerestaureerde gebouw van de Afbramerij moet een broedplaats komen, waar vandaan nieuwe ideeën op het gebied van techniek hun weg naar het bedrijfsleven vinden. De Afbramerij   wordt een  innovatiecentrum waarin verleden, heden en toekomst samenkomen.  De vormgeving daarvan in een nieuwe stichting, is in volle gang.  Het IJzermuseum – een van de vier samenwerkingspartners- wordt dan ook geen museum, waarin geschiedenis en nostalgie de enige invalshoeken vormen. Het museum zal vooral de nadruk leggen op innovatie vroeger en nu.

 

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven