Ga naar hoofdinhoud

IAA 2013: lichtgewicht en e-mobiliteit

Vanaf gisteren is de IAA (Internationale Automobil Ausstellung) in Frankfurt (D) voor het publiek geopend. Voor autoliefhebbers het absolute mekka om heen te gaan. Juist in Frankfurt pakken de Duitse merken groots uit. Op de persdagen was het dan ook stampvol bij alle automerken. Metaal Magazine was er ook en dook onder meer hal 4 in, waar juist interessant, technisch nieuws te vinden was.

De twee dagen voorafgaand aan de IAA zijn speciaal gereserveerd voor de pers. Maar inmiddels zijn er zoveel internationale autojournalisten en wil iedereen de primeurs hebben, dat het knap dringen wordt. Vreemd, want de meeste noviteiten zijn al dagen of weken van te voren via internet verspreid. Des te leuker was een bezoek aan hal 4. Hier was het erg stil, maar stonden wel diverse toeleveranciers en universiteiten. Vooral qua productietechniek vallen hier leuke dingen te zien.

IAA2013 02 foto Paul Quaedvlieg.JPG

Bij de nieuwe BMW i8 is goed te zien dat deze voor een groot deel uit koolstofvezel bestaat. Voor meer foto’s van de IAA 2013 zie de fotoreportage (foto: Paul Quaedvlieg)


Trends

Een opvallende trend is de verdergaande verlaging van het gewicht van de gemiddelde auto. Toeleveranciers toonden verschillende onderdelen die voorheen van metaal gemaakt worden, maar nu ook in kunststof (al of niet vezelversterkt) te verkrijgen zijn. Zo zagen we een pedalengroep, een oliecarter, wielophanging en velgen uit kunststof.

Interessant is het InEco project, waarbij een compacte sportieve driedeurs auto wordt getoond, ontwikkeld door ThyssenKrupp samen met het ILK (Institut für Leichtbau und Kunststofftechnik) en het LZS (Leichtbau Zentrum Sachsen). Bij deze auto (formaat VW Golf) wordt grotendeels gebruik gemaakt van koolstofvezel in combinatie met dun plaatstaal. Het resultaat is een sterke, maar lichte carrosserie, die echter bij ongelukken wel goed vervormbaar blijft.

 

Koolstofvezel-tijdperk

Op de stand van BMW (Het bedrijf had de gehele hal 11 gereserveerd) stonden de modellen i3 en i8 in het middelpunt. ‘Welkom in het koolstofvezel-tijdperk’ was de boodschap van het merk uit Beieren. Beide nieuwe modellen zijn qua technologie en frame nog van aluminium en lichtgewicht staal, de carrosserie is echter geheel gemaakt van koolstofvezel. Bijzonder is de aandrijving van beide voertuigen. De i3 is als pure elektrische auto te koop, of naar keuze met een compacte range extender. De i8 beschikt over een 1.5 liter turbomotor (231 pk) en de elektromotor (131 pk). En ook bijzonder, beide auto’s zijn nu gewoon te koop bij geselecteerde BMW-dealers.

 

E-mobiliteit

In Frankfurt was e-mobiliteit, naast lichtgewicht, het andere ‘buzz’ woord. Zo introduceerde Mercedes-Benz een plug-in hybride van de S-klasse, met een uitstoot van slechts 69 gram CO2 en een verbruik van 1 op 33! Ook Porsche imponeerde met de productieversie van de 918 en de Panamera e-Hybrid. Maar ook betaalbare auto’s zoals een VW Up, VW Golf of Audi A3 zijn nu met puur elektrische aandrijvingen te koop. Geen concept cars meer, maar gewoon te koop bij de autodealer.

Grappig was dat tussen alle aandacht voor lage uitstoot en elektrische aandrijvingen er ook nog merken zijn die gewoon gaan voor maximaal vermogen. Merken als Ferrari, Maserati, Porsche, Lamborghini, Jaguar en diverse tuners staan met veel moois te pronken. Dus de echte Petrol heads kunnen ook gewoon naar Frankfurt gaan, er is genoeg te genieten!

 

Voor meer foto’s van de IAA 2013 zie de fotoreportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven