Hydropneumatische aandrijving beter regelbaar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hydropneumatische aandrijving beter regelbaar

Wekelijks worden in de fabriek in Duitsland 180 Krachtpakketten gebouwd en getest (foto's: TOX Pressotechnik ).

TOX Pressotechnik heeft een nieuwe oplossing bedacht om de hydropneumatische aandrijving van het eigen Krachtpakket net zo nauwkeurig te regelen als een elektromechanische aandrijving. Daarmee wordt het volgens het Duitse familiebedrijf een serieus alternatief. TOX Pressotechnik heeft er opnieuw een innovatieprijs mee gewonnen, dit keer voor een gepatenteerde verbetering van het Krachtpakket.

Met een relatief eenvoudig ventiel op de achterste cilinder met de plunjerzuiger kan de aandrijving net zo nauwkeurig geregeld worden als een elektromechanische aandrijving. De positie en de kracht laten zich exact instellen. “Hiermee hebben we een bestaand product aangepast aan de eisen van deze tijd en is het Krachtpakket echt een interessant alternatief voor servomechanische aandrijvingen”, zo lichtte R&D directeur Wolfgang Pfeiffer de vernieuwing toe op de tweejaarlijkse persconferentie van TOX Pressotechnik. Klanten kunnen nu een afweging maken tussen de voordelen van de  hydropneumatische en servomechanische aandrijvingen, zonder concessies te hoeven doen wat betreft de regelbaarheid.

Een exacte regeling maakt het hydropneumatische aandrijfconcept een alternatief voor de servomechanische aandrijving, stelt het bedrijf.

Krachtpakket sinds 1978

De hydropneumatische aandrijving, het Krachtpakket, vormt al sinds 1978 de basis voor het succes van TOX Pressotechnik. Inmiddels zijn er wereldwijd 150.000 van geïnstalleerd. De uitvinder van deze aandrijving heeft inmiddels meer dan 1100 medewerkers in dienst, de meesten in de hoofdvestiging in het Duitse Weingarten.

Momenteel produceert TOX Pressotechnik in Duitsland wekelijks zo’n 180 Krachtpakketten. In de VS en China worden er gemiddeld 50 in de week gebouwd. Daarnaast bouwt men de ElectricDrive aandrijfcilinder. “Van componenten groeien we ook steeds meer naar systemen toe”, zegt directielid Hinrich Dohrmann. De kracht van het bedrijf is volgens hem dat op basis van betrouwbare componenten complete systemen gebouwd worden voor klanten die daar om vragen.

Meet- en besturingssoftware

De basiscomponenten – het Krachtpakket en de ElectricDrive – blijven doorontwikkeld worden. TOX Pressotechnik besteedt verder steeds meer aandacht aan de ontwikkeling van meet- en besturingssoftware. Klanten vragen in toenemende mate een totaal oplossing. Met de nieuwe HMI kunnen de data voor de gebruiker beter gevisualiseerd worden. In de software kunnen tot 130 meetprogramma’s geïntegreerd worden op basis waarvan de besturing het proces aanstuurt of afbreekt als er fouten worden geconstateerd. Omdat het gebruik van sensoren soms storingsgevoelig kan zijn, heeft TOX een flens voor de aandrijving ontwikkeld die eigenlijk als sensor dienst doet. Hiermee kan men exact op de juiste plek de krachtoverbrenging meten.

Predictive maintenance

Ook op het gebied van Industrie 4.0 toepassingen is er steeds meer te melden vanuit TOX Pressotechnik. Zo is er een nieuwe clinchtang met autoconfiguratie. Na het aandocken stelt de besturing automatisch de juiste parameters in die bij dit type clinchtang horen. Deze ontwikkeling maakt op termijn de weg vrij voor condition monitoring en zelfs predictive maintenance, zodat de uptime van de clinchtangen nog verder verhoogd wordt.

TOX Pressotechnik heeft in Nederland een eigen verkooporganisatie (www.tox-nl.com) die machinebouwers ondersteunt bij product- en procesontwikkeling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven