De vereniging Platform Hydrauliek houdt 21 september in samenwerking met de FEDA Technologiegroep Hydrauliek het symposium: ‘Besturingen in de hydrauliek’ in de aula van de TU in Delft. Dit symposium richt zich op ontwerpers, OEM-ers en gebruikers van aandrijftechniek bij industriële machines, mobiel- en landbouwvoertuigen, bruggen en sluizen alsmede de scheepvaart en offshore.
Dagvoorzitter van het symposium, dr. ir. Peter Blok: “Hydrauliek is onovertroffen wanneer het gaat om aandrijvingen die grote krachten moeten combineren met een hoge dynamiek. Veelal ontstaan echter problemen omdat de besturing niet optimaal op de applicatie is afgestemd. In de praktijk betekent dit al snel dat hydrauliek de slechte naam krijgt, terwijl via simulatieprogramma’s vooraf al is vast te stellen waar de schoen wringt. Hiervoor is echter wel een gedegen kennis van hydrauliek én besturingstechniek nodig.”
Het symposium wordt samen met de FEDA (Federatie Aandrijven en Automatiseren) geoprganiseerd omdat direct op het symposium de vakbeurs Aandrijftechniek (3 tot en met 6 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht) volgt. Tijdens het symposium wordt de materie zo neutraal mogelijk te gepresenteerd zonder in te gaan op specifieke productkenmerken van de betreffende fabrikant. Vervolgens kan de symposiumbezoeker op de beurs Aandrijftechniek bij de fabrikant te kijken waarom zijn producten aansluiten op de tijdens het symposium gedane aanbevelingen.
Inhoud
De doelstelling van het symposium is om de eigenschappen en de mogelijkheden van elektronische besturingen in combinatie met hydraulische aandrijvingen onder de aandacht te brengen. Tevens wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen op dit gebied. De toehoorders krijgen interessante presentaties van onder meer recente toepassingen. Te denken valt hierbij aan de hydraulische energievoorziening van een onlangs in Nederland gebouwde driemast schoener (zeiljacht) van 90 m lang, de exacte functie en werking van deiningscompensatie en een voordracht over een rijaandrijving met meer wielen die bij accelereren en decelereren niet kunnen slippen. Ook de enige Nederlandse fabrikant van proportionele hydrauliekkleppen informeert de toehoorders over de laatste ontwikkelingen ten aanzien van deze cruciale componenten.
Om alle voordrachten voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken, start voorzitter ir. Peter Albers met een inleiding waarmee de kennis van besturingstechniek wordt opgefrist. Zijn verhaal wordt ondersteund door een uitgebreide beschrijving van de relevante begrippen in het symposiumboek.
Studenten kunnen nu ook op besturingen en hydrauliek afstuderen. Nog niet zo lang geleden werd in Groningen het ‘Centre of Excellence’ geopend; bij dit kenniscentrum voor aandrijftechniek hebben studenten uit het vierde jaar van de Hanzehogeschool Groningen de mogelijkheid om een afstudeeropdracht op het gebied van hydrauliek en meet- en regeltechniek uit te voeren. Ook aan de Haagse Hogeschool start een post-hbo opleiding meet- en regeltechniek. Het zijn duidelijke signalen dat in de markt al langere tijd behoefte bestaat aan competente meet- en regeltechnici en niet in de laatste plaats in de hydrauliekmarkt.
Aanmelden
Deelname aan het symposium bedraagt € 195,00 excl. BTW per persoon. Bij de kosten zijn documentatie (symposiumboek), koffie/thee, een lunch en hapjes na afloop inbegrepen. Aanmelden kan via de FEDA bij Janette van de Scheur.