Hybride bij additive manufacturing aanvullend voor poedertechnologie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hybride bij additive manufacturing aanvullend voor poedertechnologie

Bas Koomen: “AM biedt productiemogelijkheden wanneer andere technieken tekort schieten” Links op foto Theo Koster van Nevat

De discussie rondom de hybride machinevarianten (verspanende bewerkingen gecombineerd met opgroeitechnieken) zou de aandacht kunnen afleiden van een technologie die nog steeds volop in de belangstelling staat: poederbedtechnologie. Philippe Reinders Folmer (Renishaw): “De technieken moet je eigenlijk naast elkaar zien”. Onlangs tijdens een forumdiscussie van de FPT-Vimag is dit onderwerp besproken.

Philippe Reinders Folmer: ”Met poederbedtechnologie zijn momenteel onderdelen met afmetingen tot zo’n 300 mm x 300 mm mogelijk. Voor grotere onderdelen is de hybride machinetechnologie interessant en voor de hele grote stap je over op zandprinttechnologie.”

De Forumdiscussie FPT-Vimag over additive manafacturing bijeen: v.l.n.r.: Theo Koster, Bas Koomen, Philippe Reinders Folmer, Joost Verschure, Joop Onnekink, Stephan van Sante, Chantal Baas (FPT-Vimag), Kirsten de Lange (FPT-Vimag), Jan Floor van Egmond, Henny ten Pas, Marc Groothedde, Niek Dijkshoorn en Willen Verhoef. Op de voorgrond op de rug gezien: Reinold Tomberg (rechts) en Martin Franke (foto’s: Michel Zoeter)
De Forumdiscussie FPT-Vimag over additive manafacturing bijeen: v.l.n.r.: Theo Koster, Bas Koomen, Philippe Reinders Folmer, Joost Verschure, Joop Onnekink, Stephan van Sante, Chantal Baas (FPT-Vimag), Kirsten de Lange (Nevat), Jan Floor van Egmond, Henny ten Pas, Marc Groothedde, Niek Dijkshoorn en Willem Verhoef. Op de voorgrond op de rug gezien: Reinold Tomberg (rechts) en Martin Franke (foto’s: Michel Zoeter)

Jan Floor van Egmond (Landré) vult aan: “De poederbedtechnnlogie is beperkter in snelheid en afmetingen, alhoewel die laatste ook voortdurend groter wordt. Daarnaast biedt het een grotere vormvrijheid dan de hybride technologie. Deze is niet alleen sneller maar maakt ook het gebruik van legeringen mogelijk. Daar zijn poederbedmachines juist erg ‘allergisch’ voor: het is niet verstandig om verschillende poeders door elkaar te halen.”

Jan Floor van Egmond vult aan: “De poederbedtechnnlogie is beperkter in snelheid en afmetingen
Jan Floor van Egmond vult aan: “De poederbedtechnnlogie is beperkter in snelheid en afmetingen” Rechts  naast hem Henny ten Pas van Bendertechniek

Ook het proces dat vooraf gaat aan de feitelijke productie verschilt bij beide productietechnologieën. Bas Koomen van Cadmes: “Poederbedtechnologie is een redelijk gestandaardiseerd proces, terwijl de hybride techniek met veel uiteenlopende nabewerkingsmogelijkheden dat niet is. Dat betekent dat er meer tijd in de aanloop naar de feitelijke productie moet worden gestoken, bijvoorbeeld in het programmeren van de verschillende bewerkingen.”

In het komend nummer van Metaal Magazine een verslag van de forumdiscussie over additive manufacturing. Wilt u dat niet missen, neem dan nu een abonnement.

Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux en  Joost Verschure van Dormac CNC Solutions (rechts) tijdens de forumdiscussie
Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux en Joost Verschure van Dormac CNC Solutions (rechts) tijdens de forumdiscussie

Meer informatie over additive manufacturing? Bekijk ons dossier over 3D-printing (additive manufacturing).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven