Ga naar hoofdinhoud

Hoogstandje Inventeq bij Oympische Spelen

Miljarden televisiekijkers en 80.000 stadionbezoekers keken gisteravond naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Onopgemerkt kreeg de show ook een Hollands tintje. Het Haarlemse bedrijf Inventeq ontwierp een speciale lier die mogelijk maakte dat zeven op het oog massieve schoorstenen pijlsnel opstegen.

De eigenaren van Inventeq, specialist in creative engineering en design, hebben maanden in het diepste geheim gewerkt aan wat ze de opdracht van hun leven noemen. Peter McKenzie: “Die schoorstenen zijn onderdeel van de key feature van de grootste show ter wereld. Zo’n opdracht komt niet snel weer voorbij.”

 

 scene schoorstenen inventeq olympische spelen

De schoorstenen stonden symbool voor de industriële revolutie die het gastland van de Olympische Spelen groot heeft gemaakt. De speciale lier van Inventeq hield de inflatables strak op spanning terwijl ze vanuit het niets naar dertig meter gingen. Zo werd de suggestie gewekt dat ze als levensechte, massieve schoorstenen uit het podium opstegen. De operatie moest snel en uiteraard vlekkeloos verlopen (foto: Inventeq)

 

Airworks

Inventeq heeft vier maanden gewerkt aan de zeven machines en hun besturing. Het bedrijf werd benaderd door de Nederlandse bouwer van inflatables Airworks en hijs- en riggingspecialist Frontline met de vraag of het de technische kennis in huis had. Inventeq ontwierp de machines met 3D-software, liet een aantal onderdelen bouwen en deed vervolgens de assemblage in de eigen werkplaats.

 

Geheim

In Londen zijn de lieren sinds juni regelmatig getest tijdens de repetities voor de openingsceremonie. Alles moest in het diepste geheim gebeuren, een spannende maar ook leuke tijd. McKenzie: “De openingsceremonie van de Olympische Spelen is de mooiste show ter wereld, het is bijzonder als je daaraan mag meewerken. Maar vier maanden om te ontwerpen, bouwen en testen is relatief kort. De tijdsdruk was dan ook groot. Toch hebben we het onmogelijke mogelijk gemaakt.”

 

Inventeq

Inventeq is gespecialiseerd in creative engineering en design voor theater, televisie en evenementen. Het laat theaterkostuums vliegen, maar kan ook drummers tijdens een optreden laten zweven en ontwerpt mobiele podia, beweegbare decorstukken en theaterlieren. Inventeq is in 2009 opgericht door Edwin van Sorge en Peter McKenzie.

 

Jongleur

Van Sorge is afgestudeerd als werktuigbouwkundige, calculator en programmeur aan de TU Delft. Tijdens zijn studie werkte hij als jongleur. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse McKenzie is ex-stuntman, luchtacrobaat en creatief vormgever. Het duo combineert gevoel voor beweging, choreografie en podiumshows met kennis van techniek, mechanica en elektronische besturingen. Inventeq is sinds februari 2012 gevestigd in de Waarderpolder in Haarlem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven