Hogedrukkoeling voor draaien en frezen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hogedrukkoeling voor draaien en frezen

Begin september tijdens de vakbeurs TIV heeft machineleverancier Dormac CNC Solutions uit de Goorn in een aparte stand hogedruk-koelsystemen, -filters, koelwaterkoelers en olie-afscheiders voor koelsmeermiddelen van het fabrikaat Kemtech Profluid gepresenteerd.

Dormac presenteerde in Hardenberg o.a. Profluid PFMF-3020-S3 van Kemtech die bedoeld is voor draaimachines. Dit is een manshoog apparaat dat een emulsie,  vaak ook aangeduid als ‘koelwater’, kan leveren met een maximale druk van 30 bar en een flow van 20 l/min. De druk is in drie stappen instelbaar op 10 bar, 20 bar of 30 bar. De drukken zijn desgewenst via een code in het CNC-programma te schakelen. 

  

Kemtech width =

De Kemtech Profluid PFMF-3020-S3 zoals getoond in Hardenberg. Deze units zijn tot 70 bar leverbaar (foto’s: Reinold Tomberg)


Frezen

Op de beurs stond ook, een eveneens manshoge, PF70-30DF. Dit is een eenheid voor freesbewerkingen met een capaciteit van 30 l/min. Deze uitvoering is voorzien van een dubbel filtersysteem, zodat continu verspaand kan worden, ook bij het wisselen van een filter. Voor minder veeleisende freeswerkzaamheden is bijvoorbeeld apparatuur leverbaar met een maximale druk van 30 bar bij een flow van 20 l/min. Deze werd ook getoond tijdens de TIV.

 

hogedrukkoelsmeren width =

De PF70-30DF van Kemtech Profluid is een eenheid voor freesbewerkingen die een maximale druk van 70 bar kan leveren

 

Hogere druk

Een hogere druk van het koelsmeermiddel biedt een metaalbewerker een aantal voordelen: een goede spaanvorming (minder kans op lintspanen), verbeterde verspaningsparameters (o.a. hogere snijsnelheden) én een verlengde standtijd van de verspanende gereedschappen. En dat niet alleen bij het verspanen van moeilijke materiaal als roestvast staal, of bij meer exotische materialen als titaan- of nikkellegeringen, maar ook bij het verspanen van ‘gewone’ metalen als koolstofstaal of aluminium. De crux is dat de hogere druk van het koelsmeermiddel de spaan als een hydraulische wig breekt.  Lees meer over hogedrukkoeling in het bijgaande artikel dat onlangs in Metaal Magazine verschenen is:

 

pdf bestand  hogedrukkoeling

 

Bekijk hieronder ook de video van Sandvik over hogedrukkoeling van verspanende bewerkingen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven