Ga naar hoofdinhoud

Hoe moet je een vijfasser beoordelen?

Voor het beoordelen van de technische prestaties van vijfassige bewerkingscentra zijn een aantal mogelijkheden. Heel simpel is een statische meting uit te voeren. Rij bijvoorbeeld de Z-as maximaal uit, belast de spilneus met een radiale kracht en kijk vervolgens wat de vervorming is in micrometers. Voer dit bij verschillende machines uit en dan is het niet zo moeilijk: beoordeel de verschillen

Het dynamische gedrag van een vijfasser onder droogloopcondities is te beoordelen met een zogenaamde ‘Kreuzformtest’ met een ‘Kreuzgittermessgerät’. Laat bijvoorbeeld met de maximale ijlgang de machine een cirkelvormige beweging maken en bekijk vervolgens wat de afwijking is van de cirkelvormige beweging.

 

Ballbar

De telescopische ballbar is eveneens een simpele en snelle methode om de positioneernauwkeurigheid van CNC-bewerkingsmachines te beoordelen. Ook op deze manier kunnen machineprestaties gevolgd en vergeleken worden.

 

NC-Gesellschaft

De tot nu toe genoemde metingen geven wel een indruk van de nauwkeurig van het positioneren, maar natuurlijk niet van de vijfassige prestatie. Nuttig daarvoor is het proefwerkstuk dat het Duitse NC-Gesellschaft ontwikkeld heeft voor vijfassige simultaan-freesbewerkingen. Dat vergelijken kan vanzelfsprekend ook met eigen werkstukken of met proefwerkstukken van machineleveranciers. Ook de zogeheten R-test is een mooie manier om machines vooral dynamisch te kunnen meten.

 

Praktijktest

Een heel eenvoudige praktijktest, die ook nog simpel te meten is, is een kubus van 60 mm opdelen per zijde in 9 vlakken van 20 x 20 mm en die met een steeds andere positie van de BC of AC-as te laten frezen. Vervolgens kun je bijna met een hoogtemeter al iets over de nauwkeurigheid vaststellen.

 

Lees hier meer over vijfassige metaalbewerkingsmachines

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven