Hoe moet je een vijfasser beoordelen? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hoe moet je een vijfasser beoordelen?

Hoe moet je de prestaties van een vijfassige, verspanenden machine beoordelen? Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden. Heel simpel is een statische meting uit te voeren. Rij bijvoorbeeld de Z-as maximaal uit, belast de spilneus met een radiale kracht en kijk vervolgens wat de vervorming is in micrometers.

Voer de statische belasting meting met de Z-as bij verschillende machines uit en dan is het niet zo moeilijk: beoordeel de verschillen. Een andere eenvoudige praktijktest, die ook nog simpel te meten is, is een kubus van 60 mm opdelen per zijde in negen vlakken van 20 mm x 20 mm en die met een steeds andere positie van de BC- of AC-as te laten frezen. Vervolgens kun je bijna met een hoogtemeter al iets over de nauwkeurigheid vaststellen.

 

 

ballbar

 

De telescopische ballbar is een simpele en snelle methode om de positioneernauwkeurigheid van CNC-bewerkingsmachines te beoordelen. Ook op deze manier kunnen machineprestaties gevolgd en vergeleken worden

 

Dynamische gedrag

Het dynamische gedrag onder droogloopcondities is ook te beoordelen met een zogenaamde ‘Kreuzformtest‘ met een ‘Kreuzgittermessgerät‘. Laat bijvoorbeeld met de maximale ijlgang de machine een cirkelvormige beweging maken en bekijk vervolgens wat de afwijking is van de cirkelvormige beweging. De video bij dit bericht toont het vijfassig bewerken van grafiet met een hoge snelheid:

 

 

Proefwerkstuk

De tot nu toe genoemde metingen geven wel een indruk van de nauwkeurig van het positioneren, maar natuurlijk niet van de vijfassige prestatie. Nuttig daarvoor is het proefwerkstuk dat het Duitse NC-Gesellschaft ontwikkeld heeft voor vijfassige simultaan-freesbewerkingen. Dat vergelijken kan vanzelfsprekend ook met eigen werkstukken of met proefwerstukken van machineleveranciers. Ook de zogheten R-test, zie de foto bij de intro van dit bericht, is een mooie manier om machines vooral dynamisch te kunnen meten.

 

Lees meer over vijfassig metaalbewerken in het bijgevoegde artikel dat vorig jaar in Metaal Magazine verschenen is:

 

 10-11-12-13-15_vijfassers.pdf

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven