High-tech technologiecentrum in Varel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

High-tech technologiecentrum in Varel

Het nieuwe Technologie-centrum Varel (TZV) in het Noord-Duitse Varel, vlakbij Wilhelmshaven, moet het centrum gaan worden op het gebied van high-tech verspaning binnen de luchtvaartindustrie. Gesteund door de stad Varel en het Landkreis Niedersachsen worden hier straks projecten uitgevoerd in opdracht van bedrijfsleven en universiteiten.

De focus van het Technologiecentrum Varel ligt op het verder ontwikkelen van verspaningstechnologieën voor materialen die gebruikt worden in de luchtvaartindustrie. Daartoe is een grote hal gebouwd, waarin diverse machines komen te staan. Het zwaartepunt ligt op de verspaning van titanium en de automatisering hiervan. Inmiddels staan er zeven projecten op stapel met een gezamenlijke waarde van 20 miljoen euro.

 

TZV355.JPGHet opleidingscentrum AZV (Ausbildungszentrum Varel) biedt plaats aan 160 studenten die met een modern machinepark alle kneepjes van het vak metaalbewerken onder de knie krijgen (foto’s Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s zie onze fotoreportage)

 

Belangrijkste projecten voor de komende tijd binnen het TZV zijn het vijfassig verspanen van grote complexe onderdelen van titanium, het meerspindel vijfassig bewerken van complexe kleine titanium onderdelen, het economisch bewerken van titanium onderdelen, het automatiseren van bewerkingen binnen de luchtvaartindustrie door het opzetten van een geïntegreerde productiecel en het gebruik van robots en tenslotte een project van datamanagement van CAD tekening tot en met geoptimaliseerd en kwalitatief goedgekeurd eindproduct.

 

Netwerk 

Het TZV is één van de vier pijlers van het Machining Innovations Network in Varel. Dit netwerk, waarin 51 bedrijven en instituten samenwerken, zorgde ervoor dat het TZV van de grond kwam, maar richtte tevens een opleidingscentrum (AZV) op voor de verspaning binnen de luchtvaartindustrie. Dat biedt plaats aan 160 studenten. Tevens bevordert het Machining Innovations Network een verdere ontwikkeling van het industrieterrein Aeropark in Varel en draagt ook zorg voor conferenties en kennisuitwisseling op het gebied van verspaning binnen de luchtvaartindustrie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven