Ga naar hoofdinhoud

Herverwerking door cryogeen vermalen

Air Products laat bezoekers van de Kunststoffenbeurs 2013 kennismaken met cryogeen malen. Cryogene maalsystemen gebruiken vloeibare stikstof om materialen te kunnen vermalen. Ook hittegevoelige kunststoffen kunnen op deze manier vermalen worden tot fijne poeders.

Dankzij deze technologie kunnen bedrijven ook moeilijk te recyclen thermoplastische producten herverwerken. De Kunststoffenbeurs wordt op 25 en 26 september in de Koningshof in Veldhoven gehouden. Voor de recycling van een aantal kunststoffen worden al maalinstallaties gebruikt, maar die zijn niet geschikt voor materialen als polyamide, PVC, polyethyleen en polypropeen, omdat deze kunststoffen gevoelig zijn voor de hitte, die in dergelijke maalinstallaties ontstaat.

 

Cryogeen

In een cryogene maalinstallatie wordt vloeibare stikstof gebruikt, die een temperatuur van -196 graden Celsius kan bereiken. Door de extreme kou worden de kunststoffen afgekoeld waardoor ze bros worden en in zeer kleine deeltjes vermalen kunnen worden. Het poeder dat na het malen overblijft, kan hergebruikt worden alsof het onbewerkt is.

 

Polyamide

Air Products heeft zich de afgelopen tijd ook beziggehouden met het cryogeen vermalen van diverse materialen, waaronder kunststoffen. Dat heeft geleid tot de introductie van de PolarFit-maalinstallatie, die kunststoffen kan vermalen tot deeltjes van zo’n 10 micrometer. Bij een van de pilots met de installatie zijn snijresten en afval van polyamide 11 en 12 gerecycled. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven