Ga naar hoofdinhoud

Hermle freest op EMO onmogelijke tandvorm

Een vertanding met een bochtje. Dit is de onmogelijke vertanding die Hermle tijdens de EMO Milano 2009 freesde op een vijf-assige C30U. Al eerder dit jaar liet Hermle tijdens een huistentoonstelling in Gosheim (D) zien hoe de iets grotere C50U dynamic ook goed ingezet kan worden voor het frezen van kegeltandwielen.

De onmogelijke tandvorm die Hermle in Milaan freesde luistert naar de benaming S-vertanding of cosinusvertanding. Bijzonder freeswerk: een vertanding die volgens Hermle met klassieke tandwielfabricagetechnieken niet te maken is. Hermle claimt een doorbraak te hebben bereikt voor het frezen van ingewikkelde tandwielen op vijf-assige standaardfreesmachines met standaard-gereedschappen.

S-vertanding Hermle EMO Milano 2009

Het tandwiel, diameter pakweg 400 mm, dat Hermle tijdens de EMO in Milaan freesde. Door harding bereikt het materiaal 1.6857 een hardheid van HRc 63. Na het harden worden deze tandwielen nagefreesd. De bewerkingsvolgorde is dus: voorfrezen, harden en nafrezen (foto’s: Reinold Tomberg, voor meer foto’s van de EMO Milano 2009 zie onze fotoplayer).

 

Complex Rotors HPG

Hermle functioneert voor het frezen van spiraalkegeltandwielen en de S-vertandingen als een systeemleverancier. Op basis van ervaringen van Bierens Machinefabrieken uit Tilburg biedt softwareleverancier HPG Holland (High Peformance Gears), eveneens uit Tilburg, nu in samenwerking met Hermle een productiesysteem aan voor het frezen van deze complexe vertandingen. De software luistert naar de benaming ‘Complex Rotors’.

 

Cosinusvertanding Hermle C30U EMO Milaan

Metaalbewerkers die willen werken met de nieuwe software, sturen hun tandwieltechnische data via het internet naar een centrale computer van HPG in Nederland.

 

HPG berekent op een centrale computer de juiste tandvorm. Niet vanuit een solid zoals een CAD/CAM-programma dat zou doen, maar vanuit het technische perspectief van de juiste afwikkelvorm van de tandwieloverbrenging. De berekening resulteert in een raster van horizontale en verticale lijnen waaruit de coördinaten voor het vijfassige CNC-programma berekend worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven