Hermle en Mori Seiki onbemand bij Technovia • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hermle en Mori Seiki onbemand bij Technovia

Het lijkt voor de metaalindustrie in ons land, met zijn chronische tekort aan vakmensen en hoge loonniveau, een onvermijdelijk scenario: manloze of op zijn minst manarme 24/7 productie. Maar dat omvat iets meer dan een aantal machines langs een robotbaan met magazijnstellingen. Dit leert de nieuwe 24/7-fabriek van Tecnovia Innaxion in Foxhol.

“De loonkosten vormen een hoog deel van onze kostprijs”, constateert directeur Peter Boogaart van Tecnovia. “We ondervinden daardoor steeds meer concurrentie uit lagelonenlanden.” De oplossing lijkt dan voor de hand te liggen: breng de manfactor omlaag en zorg dat de spindels maximaal draaien.

 

technovia

Inmiddels staat er in Foxhol een 24/7 productiecel, bestaande uit een robotbaan met Kuka-robot die aan de ene zijde wordt geflankeerd door twee vijfassige C40 bewerkingscentra van Hermle en een meetmachine van Zeiss en aan de andere zijde door twee vijfassige NMV5000 bewerkingscentra van Mori Seiki. Alle met identieke Sinumerik 840D-besturing. De cel wordt binnenkort nog uitgebreid met een reinigingsmachine

 

Zes stellingen

 De ruimte tussen de machines wordt opgevuld door zes magazijnstellingen met elk zeventien palletplaatsen, voor palletafmetingen van 250 mm x 250 mm, 400 mm x 400 mm en 500 mm x 500 mm. Daarbij wordt gebruik gemaakt van opspansystemen van Erowa. Bekijk ook de video hieronder:

 

 

Onbemand

Het geheel wordt aangestuurd door slechts zeven medewerkers in dagdienst, programmeurs met name (op hbo-niveau) en operators die de logistiek rond het proces verzorgen. ’s Nachts draait de fabriek volledig onbemand. De cel zal op termijn nog worden uitgebreid met twee extra bewerkingsmachines, terwijl de nieuwe hal nog ruimte biedt voor een soortgelijke tweede productiecel.

 

technovia

In de nieuwe fabriekshal komen twee ‘spoorlijntjes`, waarop twee robots van de ene naar de andere machine kunnen bewegen. Aan deze spoorlijntjes staan tien computergestuurde bewerkingsmachines.

 

Binnenkort in een uitgebreide reportage in Metaal Magazine meer informatie over Technovia.  De bijlage geeft meer informatie over Technovia:

 

 Presentatie_TECNOVIA_Algemeen_2010_ENG.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven