Hembrug doneert gereviseerde harddraaimachine aan Leidse instrumentmakers school • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hembrug doneert gereviseerde harddraaimachine aan Leidse instrumentmakers school

CEO Robert Nefkens van Hembrug Machine Tools (l) en Dick Harms, directeur LiS.

Hembrug, fabrikant van harddraaimachines, heeft een gereviseerde Mikroturn 100 ultraprecisie harddraaimachine aan de Leidse Instrumentmakers School, het LiS, gedoneerd voor opleidingsdoeleinden.

De LiS is een Nederlandse mbo-vakschool voor precisietechniek, waar alle studenten de opleiding Research Instrumentmaker volgen. Als één van de weinige opleidingen beschikt het LiS over een compleet machinepark voor fijnmechanische bewerkingen.
“De LiS is een school die pretendeert om studenten op te leiden die met zeer grote precisie kunnen werken. Een machine als de Hembrug Mikroturn 100 was de nog ontbrekende schakel in ons arsenaal. Studenten die kunnen melden dat ze op deze machine hebben leren werken, hebben een streep voor en dat is heel belangrijk vinden we,” licht Dick Harms, directeur van de LiS toe.

Nieuwbouw
De Mikroturn 100 van Hembrug heeft een plaats gekregen in de werkplaats van de vorig jaar gerealiseerde nieuwbouw van de LiS. “In onze oude werkplaatsen was de vloerbelasting niet toereikend voor een dergelijke machine. Hoe groter het gewicht, hoe groter de stabiliteit en hoe groter de precisie! In onze nieuwe vleugel beschikken we wel over een geschikte vloer”, aldus schooldirecteur Dick Harms.

Gereviseerd
De Mikroturn 100 is van bouwjaar 1996 en door Hembrug geheel gereviseerd. De bestaande Siemens 840c besturing is vervangen voor een moderne Siemens 840D Solution Line. Daarnaast is ook het binnen- en buitenplaatwerk vernieuwd en heeft de machine een nieuwe koeler/hydrauliek gekregen. De slijtagevrije, hydrostatisch gelagerde spil en geleidingen gaan in principe levenslang mee. Daarom heeft deLiS met de revisie letterlijk een zo goed als nieuwe machine gekregen. De nieuwe besturing levert daarnaast een verbeterde nauwkeurigheid en sterk verbeterde user interface.

Stage
De Mikroturn 100 stelt de LiS studenten in staat hun praktische vaardigheden op het gebied van het maken van precisiecomponenten naar een hoger niveau te tillen. Hembrug biedt jaarlijks ook kwalitatief hoogstaande stageplekken voor LiS studenten. Hembrug zag graag dat er binnen het onderwijs van de LiS ook ruimte ontstaat voor draaiwerk met zeer hoge precisie. “Wij zijn daarom buitengewoon verguld met de Mikroturn 100, want precisie is de hoofdzaak binnen ons vak!”, besluit Dick Harms.

Opleiden
Hembrug Machine Tools ontwikkelt en bouwt al bijna vijftig jaar ultra precisie harddraaimachines voor onder meer de automotive, de machinebouw en lagerfabrikanten. Met de Mikroturn 100 helpt Hembrug de LiS bij het opleiden van gespecialiseerde vakmensen voor Hightech Nederland.
CEO Robert Nefkens van Hembrug Machine Tools ziet de schenking van de machine aan de LiS als een goede manier om technici al op jongere leeftijd bekend te maken met de mogelijkheden van ultra precisie draaien op Hembrug machines. “Bovendien helpt de schenking om de band met de LiS en Hembrug te verstevigen. Doordat men de machine kent heeft de student wellicht interesse om bij ons stage te lopen/af te studeren. Een groot deel van onze technische medewerkers heeft een fijnmechanische achtergrond en is vaak afkomstig van de LiS.
Jaarlijks begeleiden we stagiaires en soms een afstudeerder van de LiS.
Dat schept dus een band, licht Robert Nefkens toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven