Heller werkplaatsmachine voor jobbers • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Heller werkplaatsmachine voor jobbers

Met de nieuwe F-serie kan Heller nu ook de toeleveranciers in de metaalketen een optimaal toegesneden vijfassig, horizontaal bewerkings-centrum aanbieden. Opvallend is de goede toegankelijkheid vanaf twee zijden van deze machines. Als CNC-besturing is nu ook Heidenhain leverbaar.

”We hebben nog een as nodig”. Deze wens vanuit de metaalbranche was voor de machineconstructeurs van Heller aanleiding genoeg om de Baureihe F te ontwikkelen. Vorige week werden in Nürtingen (D) een aantal horizontale bewerkingscentrums van deze gloednieuwe machineserie onder spaan gedemonstreerd tijdens de Heller Werktage 2009.

 

Heller Werktage 2009 FT 4000

Heller demonstreerde deze machine tijdens de Werktage als eye-catcher meteen bij de ingang van het technologiecentrum. In één oogopslag is duidelijk dat dit een mooi, meerassig bewerkingscentrum is voor toeleveranciers als bijvoorbeeld gereedschapmakers of andere jobbers (foto’s: Reinold Tomberg, voor meer foto’s van de Heller Werktage 2009 zie onze fotoplayer)

 

Heidenhain iTNC 530 CNC

Het type F is ontwikkeld vanuit het eveneens horizontale type H dat Heller in 2007 gepresenteerd heeft tijdens de EMO Hannover 2007. Met de H- en nu zeker met de F-serie betreedt Heller een nieuw marktsegment: non-automotive. Het nieuwe paradepaardje van Heller, de FT 4000, maakt dit meteen duidelijk. Dit is een goed toegankelijke, vijfassige werkplaatsfreesmachine voor enkelstuks- of kleinseriewerk. De het een werkplaatsmachine is, blijkt ook omdat Heller nu voor het eerst naast de Siemens Sinumerik 840D sl ook de Heidenhain iTNC 530 CNC-besturing aanbiedt aan de metaalbranche.

Heller Werktage 2009 FT 4000

Heller heeft de vijfde as, het schuine zwenkvlak van de zwenkkop, in het gereedschap geplaatst. Volgens de technici van Heller de enig juiste bouwwijze voor het bewerken van zware werkstukken. De F-serie kunnen maximaal werkstukken van 1400 kg bewerken. In de visie van Heller moet je niet met dergelijke massa’s gaan zwenken.

 

Uitvoeringen

Heller biedt de F-serie aan in twee uitvoeringen, met drie verschillende hoofdspillen en in twee bouwgroottes. Als eerste is er een keuze tussen de FT- of de FP-uitvoering: respectievelijk de werkplaatsmachine of een productiemachine met palletwisselaar. Verder is een keuzen uit twee uitvoeringen zwenkkoppen of een zogeheten ‘Gabelkopf’ (spil hangt tussen twee wangen). De zwenkkop is leverbaar met een overbrenging of als een directspil. Respectievelijk 44 kW, 242 Nm en 10.000 min-1 of 40 kW, 80 Nm en 16.000 min-1. Deze drie laatste waarden voor vermogen, koppel en toerental gelden ook voor tilt-freeskop.

 

2000 of 4000 

Tenslotte is er de keuze uit bouwgrootte 2000 of 4000. De 2000 heeft een bereik van 630 mm x 630 mm x 830 mm (X x Y x Z). Voor de 4000 bedragen deze waarden 800 mm x 800 mm x 1000 mm.  In ons land wordt Heller vertegenwoordigd door Oude Reimer uit Hilversum.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven