Heller integreert additive manufacturing in productiesysteem • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Heller integreert additive manufacturing in productiesysteem

Machinebouw bij Heller in Nürtingen (D). Non-automotive wint aan belang voor de Duitse machinebouwers (foto: Reinold Tomberg)

Heller werkt aan kosteneffectieve processen rond 3D-metaalprinten. Het is één van de projecten die de groep Development New Business & Technologies momenteel aanpakt. De onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van een kosteneffectieve werkwijze voor additive manufacturing van metaal, geschikt om met hoge volumes metaal op te bouwen.

Het concept waar aan wordt gewerkt, moet geschikt zijn voor een industriële productieomgeving. De additive manufacturing-oplossing wordt aangevuld met mechanische bewerking, meldt Made in Europe. Heller wil de nieuwe technologie inzetten om op bestaande onderdelen features aan te brengen. Deze worden vervolgens met CNC-technologie afgewerkt om te zorgen voor de vereiste nauwkeurigheid. Dit heeft het management van Heller toegelicht tijdens een toelichting op de jaarcijfers van 2016.

CilinderBoreCoating

Development New Business & Technologies bekijkt de mogelijkheden om de nieuwe technologie succesvol in te zetten. Een voorbeeld van een succesvolle case van deze afdeling is de ontwikkeling en marktintroductie van CBC (CilinderBoreCoating). Dit is een proces waarbij met behulp van lasdraad en een spraytechnologie, een zeer dunne coating wordt aangebracht aan de binnenwand van een cilinder. Hiermee vermindert de wrijvingsweerstand. Dat zorgt voor een lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. Heller heeft inmiddels dertig installaties gebouwd. Tegen 2018 zijn dit er naar verwachting 65, die samen jaarlijks meer dan 8 miljoen cilinderboringen kunnen bewerken.

Mogelijkheden

Net als bij CBC, wordt ook bij additive manufacturing de meest geschikte technologie, toepassingsgebieden en afzetmarkten onderzocht. Niet alleen de auto-industrie, voor Heller een goede afzetmarkt, maar ook de machinebouw neemt aan belang toe.
Heller wordt vertegenwoordigd door Oude Reimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven