Ga naar hoofdinhoud

Heller China produceert voor lokale Chinese markt

Heller produceert momenteel in China voornamelijk de 4-assige H 6000 en de 5-assige HF 3500 en HF 5500 modellen. De bewerkingscentra H 4000 en H 8000 en coatingmodules worden naar behoefte ook hier gebouwd (foto's: Heller).

Heller gelooft sterk in ‘local for local’. De Duitse producent van bewerkingsmachines heeft eerder deze maand een uitbreiding van de vestiging in het Chinese Changzhou officieel ingehuldigd. In de fabriek waarin is geïnvesteerd, kunnen meer dan 100 metaalbewerkingsmachines per jaar voor de lokale markt worden geproduceerd.

Het bedrijf heeft 5 productiefaciliteiten in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Al in de jaren 50 van de vorige eeuw keek Heller ver voorbij de Europese thuismarkt, naar China.

Er werden belangrijke contacten gelegd waarna begonnen werd met de productie van bewerkingsmachines voor de lokale markt. Dit leidde tot verschillende nauwe samenwerkingsverbanden met lokale distributeurs.

Het bedrijf was klaar voor groei, dus in 2013 richtte de machinefabrikant uit Nürtingen een eigen dochteronderneming op in Changzhou, midden in de Yangtze-delta.

7.000 m² service en assemblage

Op dat moment werd een service- en assemblagefabriek van 7.000 m² gebouwd op een totale oppervlakte van 24.000 m². Sindsdien is het bedrijf sterk gegroeid. In het begin vooral met bekende bedrijven in de bedrijfsauto-industrie.

Vanaf 2020 wint Heller ook steeds meer klanten uit sectoren als lucht- en ruimtevaart, machinebouw en hydraulica. Sinds enkele jaren produceert het Duitse bedrijf de universele machines die deze industrieën nodig hebben, lokaal in Changzhou.

‘Local for local’ steeds belangrijker

Dit bleek een cruciale stap, volgens Claude Ballay, general manager van Heller China. De ervaring toont namelijk duidelijk aan dat ‘local for local’-productie steeds belangrijker wordt op de Chinese markt, stelt hij.

“Hier worden levertijden van drie tot vier maanden verwacht en daar moeten we betrouwbaar aan kunnen voldoen. Bovendien verwachten onze klanten begrijpelijkerwijs dat we veel van wat we verkopen hier in het land produceren.”

Markt universele machines groeit

Daarom begon Heller vier jaar geleden met de bouw van de eerste bewerkingscentra voor de (wat het bedrijf noemt) regionale markt. Er zijn lokale leveranciers gecontracteerd en interne medewerkers opgeleid voor de assemblage en voortdurende kwaliteitscontrole.

De nieuwe strategie begon volgens Heller al snel vruchten af te werpen. Ondanks de Covid-dip is met name de markt voor universele machines gegroeid. Deze is nu goed voor bijna de helft van de totale omzet in China.

Uitbreiding: 2.000 m² extra 

In lijn met de ‘local for local’-strategie van de Chinese universele machinebouw besloot het management van de Heller Groep eind 2021 om de fabriek in Changzhou uit te breiden.

De bouw van de uitbreiding begon in het voorjaar van 2022 en ongeveer een jaar later werd het nieuwe pand van 2.000 m² voltooid. Het werd op 16 juni 2023 ingehuldigd in aanwezigheid van 30 VIP-klanten, lokale politici en de directie van Heller.

Dit werd gevolgd door een algemene rondleiding door het pand, waardoor de bijna 200 gasten de kans kregen om de nieuw georganiseerde productieprocessen te zien.

Open House: nieuwe mogelijkheden

De officiële openingsceremonie.

In de middag werd een Heller Open House gehouden met verschillende interactieve presentaties en diepgaande rondleidingen door de fabriek.

Gasten hadden ook de mogelijkheid om één-op-één te praten met senior managers van de fabriek en vertegenwoordigers van twaalf geselecteerde partnerbedrijven, die hun expertise presenteerden op hun eigen kleine stands.

“Het evenement was een groot succes”, stelt Benedikt Wagner, vice general manager van Heller China. “Maar ik ben nog enthousiaster over de nieuwe mogelijkheden die we nu hebben.”

‘Goed gepositioneerd voor de toekomst’

Claude Ballay en Benedikt Wagner (rechts): ‘local for local’-productie, wordt steeds belangrijker in de Chinese markt.

In totaal is er nu 9.000 m² productie-vloeroppervlak beschikbaar. De uitbreiding is van groot belang geweest om het bedrijf in staat te stellen een grotere hoeveelheid machines te produceren op een efficiënte en kosteneffectieve manier.

“Het extra vloeroppervlak heeft ons in staat gesteld om meer assemblagestations te creëren en de materiaalstroom in de hele fabriek volledig te reorganiseren”, legt Wagner uit.

Wagner en Ballay zien zich met de nieuwe opzet goed gepositioneerd voor de toekomst. Ze verwachten dan ook een groei met dubbele cijfers in de komende jaren.

Heller China produceert er momenteel voornamelijk de 4-assige H 6000 en de 5-assige HF 3500 en HF 5500 modellen. De bewerkingscentra H 4000 en H 8000 en de coatingmodules CBC 200 worden naar behoefte ook hier gebouwd, evenals andere coatingmodules.

Voor klanten met hogere eisen, zoals  die in de luchtvaartindustrie, worden de nieuwe 5-assige bewerkingscentra F 6000 en F 8000 eveneens in de fabriek geproduceerd.

De bestaande 7000 m² bij Heller in het Chinese Changzhou heeft er 2000 m² bij gekregen. In totaal is nu 9.000 m² productievloeroppervlak beschikbaar.

Juiste mensen nodig

In de toekomst zal Heller China bijna alle bewerkingscentra voor de Chinese markt in Changzhou produceren. Lokale medewerkers worden opgeleid volgens het Duitse duale onderwijssysteem en in samenwerking met de lokale technische hogeschool.

Om te slagen heeft Heller China niet alleen de juiste ruimte en technische faciliteiten nodig, maar ook de juiste mensen met de juiste kwalificaties. De basis hiervoor is het opleidingsprogramma dat al enkele jaren bestaat. Het is gebaseerd op het Duitse duale onderwijssysteem en wordt ondersteund door het Heller hoofdkantoor in Nürtingen.

Verder is de samenwerking met de lokale technische hogeschool sinds 2022 geïntensiveerd. Zo heeft de hogeschool een eigen Heller-klas, ook om meer hoogwaardige sollicitaties te krijgen.

De Chinese dochteronderneming van Heller heeft momenteel ongeveer 130 mensen in dienst en dit aantal groeit. Om de toekomstige doelen te bereiken, zullen we de komende jaren waarschijnlijk nog eens 40 tot 50 geschoolde werknemers worden aangenomen, melden Ballay en Wagner.

Wereldwijde ondernemersgroep Heller

Heller werd in 1894 opgericht in het Duitse Nürtingen als een klein ambachtelijk bedrijf.

Vandaag de dag ontwikkelt en produceert de wereldwijde ondernemingsgroep met meer dan 2.600 werknemers (eind 2022) ultramoderne CNC-bewerkingsmachines en productiesystemen voor metaalbewerkingstoepassingen.

Behalve de 5 productielocaties in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika, is Heller op alle belangrijke markten vertegenwoordigd met eigen verkoop- en servicevestigingen en gekwalificeerde servicepartners.

Het Heller-productassortiment omvat 4-assige en 5-assige bewerkingscentra, draai- en freesmachines, speciale en procesmachines, machines voor de krukas- en nokkenasbewerking en coatingmodules.

Het portfolio wordt aangevuld met een modulair dienstenaanbod en een uitgebreid spectrum aan oplossingen voor de digitalisering en automatisering van de productie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven