Ga naar hoofdinhoud

Helder (Metaalunie): ‘investeer in MKB-Maakindustrie’

“Investeren in duurzame oplossingen voor morgen, export, banen en groei van onze productiviteit, betekent nu vooral ook investeren in het verdienvermogen van het mkb en uiteraard ook specifiek in de MKB-maakindustrie.” Dat zegt Mark Helder, voorzitter Koninklijke Metaalunie, als reactie op de begroting voor 2024 die het demissionaire kabinet tijdens Prinsjesdag heeft aangeboden.

”Er worden helaas te veel oplossingen overgelaten aan een nieuw kabinet”, vertelt hij. Dit terwijl Nederland te maken heeft met “maatschappelijk én economisch zeer uitdagende tijden”.

“Juist nu is het van belang om nadrukkelijk in te zetten op het behoud en het versterken van onze sterke economische eigenschappen”, zegt hij.

“Met aandacht voor oplossingen die bijdragen aan een brede welvaart in Nederland, toekomstige banen, innovatief vermogen en duurzame maatschappelijke transities.”

‘Essentiële rol MKB-maakbedrijven’

Helder ziet de duizenden MKB-maakbedrijven in Nederland een essentiële rol spelen bij de toekomstige uitdagingen. “Het mkb is de ruggengraat van Nederland. Blijf daarom investeren in een gunstig ondernemersklimaat.”

“Alle transities waar we middenin zitten, moeten ook bekostigd worden.” Dat geldt in zijn ogen eveneens voor maatschappelijke opgaven als armoedebestrijding en de grote bouwopgave. “Voor dat alles is het verdienvermogen van de MKB-maakbedrijven essentieel. Zij zorgen direct en indirect voor, plat gezegd, het geld dat ervoor nodig is.”

Oplossingen voor de toekomst

MKB-maakbedrijven leveren, stelt Helder, ook de oplossingen voor allerlei maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat. “Zet daarom in op ‘Gemaakt in Nederland!’. Direct en indirect zorgt de MKB-maakindustrie ervoor dat de grote maatschappelijke uitdagingen succesvol opgelost kunnen worden. Daarmee is de MKB-maakindustrie essentieel voor onze welvaart en economie.”

Daarnaast zorgen de MKB-maakbedrijven in zijn ogen voor veel werkgelegenheid en bieden ze kansen aan nieuw talent uit allerlei richtingen van de samenleving.

“En vergeet de rol van deze bedrijven niet in de lokale leefomgeving. Denk alleen al aan de sponsoring en ondersteuning van plaatselijke (sport)verenigingen.”

Bedenken en maken in eigen land

Helder wijst verder op het feit dat  MKB-maakbedrijven producten in Nederland bedenken en maken. En dat dat, zeker met het oog op de toegenomen geopolitieke onrust de afgelopen jaren, ook niet onbelangrijk is.

“Hiermee is ons land minder afhankelijk van andere, niet-Europese landen. Iets wat pijnlijk noodzakelijk is gebleken de laatste jaren.

“De Metaalunie-voorzitter ziet een toekomstbestendige en succesvolle MKB-maakindustrie Nederland in veel opzichten vooruit brengen.

“Investeren in de MKB-maakindustrie is daarom de basis voor een prachtige toekomst. Maar dan is het wel van belang dat de politiek duidelijke keuzes maakt voor de komende jaren.”

Stimuleer ‘Gemaakt in Nederland!’

“Koester daarom onze duizenden MKB-maakbedrijven en stimuleer ‘Gemaakt in Nederland!’.” Dit manifest heeft Metaalunie geschreven voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023.

Hierin worden oplossingen aangedragen die volgens Metaalunie bijdragen aan een brede welvaart, toekomstige banen, innovatief vermogen en duurzame maatschappelijke transities in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven