Heidenhain + Yasda = micro-nauwkeurig • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Heidenhain + Yasda = micro-nauwkeurig

Deze doorsnede maakt duidelijk hoe goed het lengtemeetsysteem van Heidenhain ingekapseld is (foto: Heidenhain)

Vorig jaar tijdens de EMO Hannover 2013 presenteerde Yasda het micro-bewerkingscentrum YMC 430 Ver. II. Als positioneer-nauwkeurigheid vermeldde de Japanse machinebouwer terloops de waarde van 0,316 micrometer tot 0,508 micrometer volgens ISO230-2 (A).

Op een beurs als de EMO zie je het gemakkelijk over het hoofd en zelfs als je de tijd neemt om alle specificaties te lezen die staan of hangen naast of bij de machines duurt het in al het beursgeweld even voordat je de onderliggende boodschap begrijpt en op waarde kunt schatten.

Volgens Hans Smits van SVM Freestechniek uit Valkenswaard, die de machines van Yasda in ons land importeert, is die genoemde nauwkeurigheid een belangrijk wapenfeit van Yasda.

Yasda EMO Hannover 2013
De YMC 430 Ver. II die Yasda vorig najaar demonstreerde in Hannover was ook voorzien van een Dyna Vision Pro meetsysteem. Met een CCD-camera wordt op de machine contactloos gereedschaplengte, -diameter en de rondloopnauwkeurigheid gemeten (foto: Reinold Tomberg)

‘’Weinig machineleveranciers geven de nauwkeurigheden volgens ISO 230-2 al in de brochure aan. Yasda wél. Ga maar eens vergelijken’’.  ISO 230-2 is een gestandaardiseerde testmethode voor het bepalen van de repeteernauwkeurigheid van CNC-gestuurde assen van gereedschapswerktuigen. Vraag je Smits waarom de Yasda die nauwkeurigheden kan bereiken dan noemt hij de combinatie van machinebouw en lengtemeettechiek.

Om met dat laatste te beginnen. De genoemde lineaire motoren werken samen met het lengtemeetsysteem LF 185 van Heidenhain. Dit is een gesloten, ingekapseld meetsysteem (je zou ook niet anders willen op een verspanende machine) die incrementeel meet (beweging van een as wordt omgezet in pulsen). Het bijzondere van de LF185 is dat Heidenhain veel aandacht gegeven heeft aan de stijfheid van het meetsysteem en de signaalkwaliteit.

Kenmerkend voor de machinebouw van Yasda is de extreem hoge stijfheid van de machineconstructie en de door Yasda zelf ontwikkelde freesspil met zelfinstellende lagervoorspanning. Ook de H-bouwwijze van het frame en de temperatuurhuishouding van de machine zijn belangrijke. Om die reden wordt Yasda wel eens aangeduid als de Rolls Royce onder de metaalbewerkingsmachines.

(Bron: het artikel ‘Längenmesstechnik für Hochpräzisions-Fräszentrum’ dat begin dit jaar verschenen is in Mikroproduktion).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven