Heidenhain: ‘closed loop’ nauwkeuriger • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Heidenhain: ‘closed loop’ nauwkeuriger

Eind februari tijdens de Demoweek Ede – Veenendaal liet Heidenhain in Ede o.a. zien wat het verschil is ‘semi closed loop’- en ‘closed loop’-positiemeting van assen van gereedschapswerktuigen. Het zal niemand verbazen dat een gesloten lus nauwkeuriger is.

De demonstratie-opstelling van Heidenhain maakte duidelijk dat voor het echt nauwkeurig metaalbewerken op micrometerniveau meer nodig is dat een encoder op de kogelomloopspil of op de motor van een roterende as. Zeker in de huidige tijd van enkelstuks- of kleinserieproductie die ook onbemand nauwkeurig gemaakt moeten worden.  Uit de demonstratie bij Heidenhain bleek dat een kogelomloopspil af frezend zeer snel 10 graden tot 15 graden Celsius in temperatuur kan oplopen.

 

Met deze opstelling laat Heidenhain het verschil zien in nauwkeurigheid tussen ‘semi closed loop’- en ‘closed loop’-positiemeting (foto: Reinold Tomberg)

Met deze opstelling laat Heidenhain het verschil zien in nauwkeurigheid tussen ‘semi closed loop’-  en ‘closed loop’-positiemeting (foto’s: Heidenhain/Reinold Tomberg)

 

Liniaal

Er is dus verschil tussen ‘semi closed loop’ en ‘closed loop’. Bij de eerste positiemeting meet je via een encoder op de kogelomloopspil en bij de tweede variant met een liniaal gemonteerd op de machine. Bij gebruik van een liniaal hangt de nauwkeurigheid alleen nog af van de precisie van de liniaal en de plaats waar deze op de machine is gemonteerd. 

 

In een komend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over ‘semi closed loop’ en ‘closed loop’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven